Grisbonden Mattias Espert: ”Kineserna tycker att våra grisar är väldigt rena” Foto: Lisa Oveson

Jättemarknad för skånska grisar i Kina

Publicerad

Svenska grisar kan snart bli en stor exportvara till Kina. Grisbonden Mattias Espert har tagit emot flera kinesiska studiebesök.
– Jag upplever att vi är nära ett avtal nu, säger han.

Att få igång en export till Kina har länge varit ett eftertraktat mål för LRF och de svenska grisproducenterna. Flera gånger har kinesiska delegationer studerat grisstall och slakterier i Skåne och representanter för LRF och Jordbruksverket har besökt Kina för att nå fram till en överenskommelse.

Grisbonden Mattias Espert som har 2.000 suggor på gårdar i Smygehamn och i Gärsnäs berättar hur kineserna brukar reagera när de först kommer in i hans anläggningar.

– De tycker att våra grisar är väldigt rena. Fråga mig inte varför. Det är ju så vårt system ser ut.

Uppskattar mer av grisen

Margareta Åberg på Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, har under sina förhandlingsbesök i Kina flera gånger fått höra hur imponerade kineserna är över det svenska djurskydd, den låga antibiotikaförbrukningen och kretsloppet på gårdarna där man har sitt eget vatten och sin egen spannmål.

– Importerad mat verkar ha högre status än den inhemska, konstaterar Mattias Espert. Att hitta ett land som har en trygg, stabil produktion där man kan följa köttet hela vägen, det tror jag är attraktivt för kineserna.

Kineser uppskattar också delar av grisen som sällan äts i Sverige. Knorren, huvudet, fötterna betraktas som delikatesser.

– Det är som fläskfilen för oss, säger Margareta Åberg.

Bönder kan få bygga ut

En del förhandlingar återstår ännu. Senare i vår kommer ytterligare en kinesisk delegation till Sverige för att studera hanteringen på slakterier.

– För mig skulle det betyda enormt mycket om exporten till Kina kom igång, konstaterar Mattias Espert. Efter EU-inträdet hade vi några tuffa år, svensk grisproduktion har varit inne i en negativ spiral.

Tar exporten fart så lär han och andra grisbönder istället få bygga ut.

– Får vi en fungerande exportkanal till Kina behöver vi flera grisar. Vi tryggar många grisbönders framtid, även i lågkonjunkturer, konstaterar Margareta Åberg på LRF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer