Studenterna Donika Emini och Oskar Back Törnkvist planerar båda för en lugn valborg men tror att många kommer att ha svårt att följa restriktionerna.

Lundabo om Valborg: ”Svårt att se att folk kommer hålla restriktionerna”

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad är det traditionella valborgsfirandet i Stadsparken i Lund inställt. Polisen förväntar sig att det kommer vara mycket människor i rörelse men hoppas att folk respekterar riktlinjer och rekommendationer.

I fjol spred kommunen ut hönsgödsel för att avskräcka potentiella valborgsfirare, i år har man valt att sätta upp stängsel. Från polisens håll hoppas man på att valborgsfirarna kommer att ta sitt ansvar för smittspridningen.

– Vi förväntar oss att det kommer att vara människor i rörelse men av dem förväntar vi oss ansvarstagande, det är en plikt, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Hon vill inte kommentera om de har hört något angående alternativa samlingsplatser när Stadsparken är stängd.

– Vi följer det dagarna före och intensifierar nu det arbetet. Vår roll på valborg är i första hand att se till att Folkhälsomyndighetens riktlinjer följs.

Firande trots allt

De Lundabor SVT pratar med planerar att fira valborg på annat sätt.

– Det är fortfarande många som kommer att gå ut för det är ju valborg, säger gymnasieeleven Donika Emini.

Tror du att folk kommer att följa restriktionerna?

– Jag har jättesvårt att se att folk kommer att göra det.

Hör om Lundabornas ändrade valborgsplaner i klippet överst i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.