Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Tidman fick under tisdagsmorgonen sina bildäck utsatta för sabotage. Hör henne berätta mer i videon. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Klimataktivister saboterade hennes däck: ”Håll inte på och fördärva för vanligt folk”

Uppdaterad
Publicerad

Malmöbon Jenny Tidman fick på tisdagsmorgonen sina bildäck utsatta för sabotage när hon skulle till sitt jobb inom vården i Södra Sandby.

– Jag är en vanlig knegare, håll inte på och fördärva för vanligt folk, säger hon.

Det var klimataktivistgruppen Tyre Extinguishers som låg bakom aktionen som skedde på Östra och Södra Promenaden samt Grönegatan i centrala Malmö, vilket Sydsvenskan var först med att berätta.

På varje utsatt bil stod det lappar där gruppen förklarade sina aktioner: ”Att köra runt i stadsområden med ditt massiva fordon har enorma konsekvenser”.

Samma grupp i somras

Enligt Kim Hild, polisens presstalesperson, har de fått in fyra anmälningar med rubriceringen skadegörelse. Sydsvenskan skriver att det rör sig om 14 stycken stadsjeepar där däcken blivit skurna. En av de drabbade var Jenny Tidman som SVT Nyheter Skåne träffade.

– Jag skulle åka till jobbet klockan 07 och så ser jag att två av mina däck inte har någon luft, säger hon med en irriterad röst.

Tidigare i somras utförde samma grupp en aktion på Ribergsborg i Malmö. Då blev 18 bilar utsatta.

SVT Nyheter Skåne har sökt klimataktivistgruppen, men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.