JK utreder Åstorpspolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Justitsiekanslern har inlett en förundersökning mot Pontus Pålsson (M), politiker i Åstorp, om misstänkt brott mot efterforskningsförbudet. Detta efter att två kommunanställda polisanmält Pålsson för ha efterforskat vem som pratat med Sydnytt.

– Det är en lättnad att de delar min uppfattning om allvarligheten i det här. En polisanmälan är inget man gör lättvindigt men någonstans måste man sätta ett sträck, säger Kurt Grönsund, som är en av dem som polisanmält Pontus Pålsson.

Det var i slutet av oktober, när Sydnytt höll på med ett reportage om anklagelser mot Pontus Pålsson, som politikern ska ha förhört sig om vem som pratat med Sydnytt.  Kurt Grönsund jobbar med upphandlingar i Åstorp och blev uppringd av Pontus Pålsson den 21 oktober. I samtalet undrade Pålsson vilka dagar Kurt Grönsund varit i Åstorp och om han blivit intervjuad av Sydnytt. 

Rättegång mot Pontus Pålsson

När Kurt Grönsund fick höra att även en annan kollega blivit utfrågad om eventuella kontakter med SVT bestämde han sig, efter att ha funderat några dagar, för att polisanmäla Pontus Pålsson.

– Det är en speciell grej att man blir så pressad att man väljer att göra en anmälan trots att det är så tufft. Det är ingen liten grej för mig, säger Kurt Grönsund.

Brott mot grundlagen

Det är förbjudet att efterforska källor. Det är ett brott mot yttrandefrihetsgrundlagen för t ex en politiker att undersöka om en anställd inom en kommun eller myndighet har haft kontakt med media. Straffet kan bli böter eller fängelse i ett år och det är JK som utreder den här typen av brottslighet.  I beslutet att inleda förundersökning mot Pontus Pålsson skriver JK att ”På grund av de uppgifter som har lämnats i anmälan hit finns det anledning att anta att ett brott mot efterforskningsförbudet har begåtts”:

Fara för demokratin

Enligt Kurt Grönsund är det viktigt att våga uttala sig och han menar att det handlar om grundlagsskydd och meddelarfrihet. Och han hoppas att hans anmälan ska leda till förändring.

– Jag hoppas att det blir allmänt känt att man ska respektera att man har rätt att kommunicera med media. Och att man i sin kommunikation med anställda ska skilja mellan person och funktion, säger Kurt Grönsund.

Sydnytt söker Pontus Pålsson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång mot Pontus Pålsson

Mer i ämnet