Se hur jordgubbslabbet jobbar för att hitta nya sätt att beskydda jordgubbar. Foto: SVT/Johan Dernelius

Jordgubbar kan få egna livvakter mot mögel

Publicerad

Går det att odla jordgubbar utan kemiska bekämpningsmedel? På jordgubbslabbet i Alnarp i Skåne pågår flera försöksodlingar. En är att förse plantan med en livvakt.

I jordgubbslabbet på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp pågår flera försök i ekologisk bekämpning och och försök med att hitta bättre odlingsmetoder för jordgubbar.

– Jordgubbarna är en så pass populär växt, inte bara för oss människor utan det är en mängd skadegörande insekter och svampar som älskar jordgubbarna också, säger Johan Stenberg som är professor i växtskydd vid SLU i Alnarp i Skåne och som basar för jordgubbslabbet.

Kemiska bekämpingsmedel kan också ta död på goda bakterier, svampar och pollinatörer så därför undersöker man sätt att odla mer ekologiskt.

Goda och onda svampar

Ett av försöken handlar om att spreja jordgubbsblomman med en lösning där en jästliknande svamp tillförs.

– Den finns naturligt i Sverige och har en stark inhiberande, hämmande, effekt på de skadegörande svamparna som till exempel gråmögel som man ofta hittar i sin ask med jordgubbar i kylskåpet, säger han.

Den goda svampen fungerar som en livvakt mot mögelsvampen.

– Vi är inte helt säkra på mekanismen än men förmodligen producerar den någon slags gift eller doft som gör att skadesvampen inte kan växa vidare, säger han.

Fler exempel hittar du i filmen högst upp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.