Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Sieradzki är talesperson för Judiska församlingen i Malmö som i år håller en intern ceremoni för att uppmärksamma minnet av novemberpogromerna 1938. Foto: Linda Ekström

Judiska församlingen håller sluten ceremoni till minne av Kristallnatten

Publicerad

I år blir det ingen stor manifestation i Malmö för att uppmärksamma minnet av Kristallnatten, novemberpogromerna 1938 som var upptakten till Förintelsen. Judiska församlingen i Malmö sätter säkerheten först och håller en intern ceremoni.

– Kristallnatten var början på en stor landsomfattande progrom. Nazisterna testade hur tyskarna och omvärlden skulle reagera. Och omvärlden reagerade inte, säger Fredrik Sieradzki, talesperson för Judiska församlingen i Malmö, till SVT Nyheter Skåne.

Enligt Judiska församlingen är det kriget mellan Israel och Hamas och den uppblossande antisemitismen som lett till att de i Malmö nu tonar ner uppmärksamheten kring Kristallnatten i år.

Näthat mot judar

Fredrik Sieradzki är orolig för den nuvarande situationen i världen och antisemitismen, som han menar ökar och sprids överallt.

– Många ser med förfäran på vad som händer även i sociala medier. Jag har precis varit på ett seminarium om detta. Vad vi kan se är att det här hatet som nu även finns online, ger effekter också i verkligheten. Det är skrämmande, säger Fredrik Sieradzki, talesperson för Judiska församlingen i Malmö.

Kristallnatten

Kristallnatten, kallas den judepogrom som genomfördes natten mellan 9 och 10 november 1938, och som var inledningen på de så kallade novemberpogromerna.

Den iscensattes av nazistregimen på order av propagandaminister Joseph Goebbels. Under natten förstördes judiska affärer och synagogor över hela Tyskland och i Österrike. Glittret av krossat glas på gatorna gav upphov till namnet Kristallnatten.

Cirka 400 judar dödades eller tvingades begå självmord och ca 1 500 föll offer för förföljelser under de följande dagarna. Cirka 30 000 judar greps efter Kristallnatten och sändes till koncentrationsläger. Hur många av dem som gick under är oklart.

Kristallnatten följdes av fler förföljelser av judar och betraktas av många historiker som en central händelse i förspelet till Förintelsen, nazisternas folkmord på närmare 6 miljoner judar under andra världskriget.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.