När det regnade i förra veckan, frös regnvattnet på granarna och band snön effektivt på grenarna. Kanske lite för effektivt, menar granodlaren Gunnar Göthner i Degerberga.
– Det är oerhört mycket jobbigare att hugga granar nu när det är så mycket snö. Det tar tre gånger så lång tid som normalt.
– Egentligen ska vi hinna hugga allt på tre veckor för nästan alla handlare vill ha sina granar innan Lucia.
Men snön för med sig ytterligare problem. När de snötäckta granarna nätas och komprimeras, blir de inte lika tunna i förpackningen som normalt, vilket gör att transporten också blir dyrare.
– Om vi säger att en kund ska ha hundra granar på en pall och så får jag bara på 85, ska jag lägga på 15 granar till på en pall för 1000 kronor extra... det blir komplicerat både för kunden och för mig, beklagar sig Gunnar Göthner.
I år har Gunnar Göthner mellan fyrtio och femtiotusen granar att avverka, och trycket är stort även från andra odlare.
– Vi får skjuta några leveranser bortåt nån dag för vi hinner inte, vi får inte fram dem, det är bara så, säger Gunnar Göthner men fortsätter, men det är force majeure det här, de flesta har förståelse för det.
Snitslade granar
Han var förutseende när han i somras snitslade upp vilka granar som skulle upp till försäljning. Det gör han varje sommar för att se vilka granar som duger till julgranar. När granarna sedan är nertyngda av snö ser man inte deras form, menar Gunnar Göthner.
Så förutseende har inte alla hans granodlarkollegor varit.
– Det har varit många som ringer mig för att de själva inte märkt sina granar. Då vet de ju inte heller vilka som är bra granar när de inte är nertyngda av all den här snön, säger Gunnar Göthner som själv märkt av det ökade trycket genom att han i år extraanställt åtta personer till sin granodling.
I och med det blir Gunnars granodlarkompisars granar heller inte avverkade i år, vilket kan leda till att försäljarna får slut på granar tidigt i år. Särskilt som Gunnar Göthners granar exporteras hela vägen till Ungern, Polen och Schweiz.
För de exklusiva kunderna i central- och östeuropa har också julgransbrist efter en torr och varm sommar som kantats av stormar. Men transportkostnaderna som det innebär att frakta en gran till Schweiz eller Polen brukar inte vara något problem.
– Det är inte så konstigt. Till exempel överklassen i Polen är större än hela Sveriges befolkning även om resten av landet kanske är fattigt.