• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Vilhelm Persson, docent på Juridicum i Lund Foto: Juridicum/SVT

Jurist: ”Svårt att tro att de får igenom slöjförbud”

Uppdaterad
Publicerad

Staffanstorpsmoderaternas försök att införa slöjförbud i skolan kan komma att stoppas i domstol. Det tror Vilhelm Persson, docent vid juridiska institutionen vid Lunds Universitet.
– Jag har väldigt svårt att tro att de få gehör för ett förbud. Skolverket har tidigare kommit fram till att det skulle strida mot religionsfriheten.

Under onsdagskvällen ska kommunstyrelsen i Staffanstorp fatta beslut om den nya integrationsplanen, där ett förbud mot att bära slöja i förskolan och grundskolan ingår. Eftersom Moderaterna tillsammans med Sverigedemokraterna har majoritet talar allt för att planen röstas igenom. Kommunalrådet Christian Sonesson (M) menar att kommunen som huvudman borde få besluta om slöjförbud, men han har inte kollat om svensk lagstiftning tillåter ett förbud.

– De kan ju alltid driva det till domstolen, men jag tror inte Staffanstorp kommer att vinna, säger docent Vilhelm Persson.

Alla kan kräva laglighetsprövning

Alla invånare i Staffanstorp har rätt att kräva en laglighetsprövning av kommunala beslut. En sådan begäran måste komma in inom tre veckor från det att beslutet offentliggjorts av kommunen. Det blir antingen efter beslutet i kommunstyrelsen eller om frågan avgöras senare i kommunfullmäktige.

– Fallet avgörs sedan av förvaltningsrätten, förklarar Vilhelm Persson.

Skolverket kom redan 2012 fram till att det inte möjligt att införa ett slöjförbud i skolan. Då gällde frågan heltäckande slöjor. Det ansågs strida mot religionsfriheten. I vissa fall, om det kan motiveras av säkerhetsskäl under exempelvis laborationer, kan dock slöjor förbjudas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer