Kampen för Hobyskolan inte över

Uppdaterad
Publicerad

Striden fortsätter för högstadiet i Bräkne-Hoby utanför Ronneby. Bara en röst till i kommunfullmäktige krävs för att rädda skolan och byborna ger inte upp.

På tisdagen röstade kommunstyrelsen för en nedläggning med bara en röst som marginal och ärendet ska upp i kommunfullmäktige innan nedläggning verkligen kan klubbas igenom.

Ulrika von Buxhoeveden är en av föräldrarna som ligger bakom förslaget som kan rädda Hobyskolans högstadie.

– Jag tror det finns bättre sätt att få balans i kommunens ekonomi än att flytta högstadieeleverna och tvinga dem att åka buss så lång varje dag för att fånga upp ett vikande elevunderlag inne i Ronneby.

Vill dammsuga bygden på barn

För att lösa det problemet vill de dammsuga landsbygden på barn, säger Ulrika von Buxhoeveden.

– Totalt sett har vi tappat en 700-800 elever på ett antal år här nu och då måste vi organisera vår skolverksamhet på ett sådant sätt som är det mest optimala, säger kommunalråd JanAnders Palmqvist, (s).

Hur bra stämmer det med verkligheten att det saknas elever i Ronneby och inte i Bräkne-Hoby?

– Det saknas inte elever, vi har elever men vi har för många skolenheter. Vi måste organisera upp detta och tappet har varit störst i Ronneby.

Men Ulrika von Boxhovden menar att skolantalet blir inte mindre bara för att man tar bort högstadiet i Bräkne-Hoby. Det enda som händer är att runt 150 elever får åka buss till Ronneby.

Flyttas till Ronneby

En av de 150 eleverna är Kasper Wahlström, han går i åttan på Hobyskolan och han får gå sista året inne i Ronneby om nedläggningen blir av.

– Det är självklart inte bra. Vi kommer få våra slutbetyg med lärare vi knappt känner. Vi kommer kanske in på de gymnasium vi vill, säger Kasper Wahlström, Hobyskolans elevrådsstyrelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.