Henrik Palmblad är en av de elever som bidragit till historieappen Foto: Sara Almosaibi Jasas

Katedralskolan släpper app om medeltidens Lund

Publicerad

Elever på historieprogrammet på Katedralskolan har tillsammans med sina lärare har tagit fram en app som ska guida såväl besökare som Lundabor genom stadens medeltidshistoria.

– Vi vill visa hur intressant medeltidens Lund var och levandegöra historien, säger Marcus Karlsson, historielärare på Katedralskolan.

Två år har det tagit att få appen redo för lansering. Utöver elever och lärare har etablerade skådespelare som Björn Kjellman, Johan Wester och Sanna Persson Halapi deltagit i projektet.

En del av de medeltida historierna gestaltas med hjälp av skådespelare som spelar karaktärer från tidsperioden. Men i appen går det även att läsa texter och lyssna på olika berättarröster.

Medeltiden påverkar dagens Lund

– Jag tror att den här appen kommer att ge en övergripande bild av hur medeltiden har påverkat hur Lund ser ut i dag, säger Isak Thuresson, munk i appen och till vardags elev på Katedralskolan.

Katedralsskolan har tidigare skapat en app om slaget vid Lund.

Se ett smakprov ifrån den nya historieappen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.