Foto: Pontus Lundahl/TT/Arkiv

Så tyckte tittarna om klädkod i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Skånes skolchefer är oense om vikten av klädkod i skolorna. Ska elever få klä sig som de vill? Under torsdagen höll SVT en chatt i ämnet. Nedan hittar du tittarnas tankar och åsikter.

Klädkod i skolan eller inte?

Peter Wehlin • Samhällsförfallet har gjort människor omdömeslösa. -Det behöver brytas på flera sätt. Ungdomarna skall bära rena och hela kläder inte bara i skolan utan också utanför den. Otillbörliga frisyrer och otillbörlig hårfärgning, piercing och tatuering skall vara förbjudna, liksom rökning, snusning och intag av alkohol och narkotika Ordnings, uppförande och flitbetyg måste återinföras... Brott mot dessa regler måste avspeglas i dessa betyg

Richard K • Förbjud religiösa symboler och politiska budskap på kläder i skolan, allt från burka till jesukors och moderatkepsar. Låt annars våra ungar klä sig som ungarna vill.

:) • Skoluniform 👍

Linna • Håller med vissa här om fördelarna med skoluniform, där den största fördelen är minskat utanförskap, tex ekonomiskt. MEN samtidigt tycker jag att klädkoder medför mycket mer problem, exempelvis när det kommer till hur mycket hud en viss person får visa. Skoluniform och klädkod innebär ofta att tjejer exempelvis inte får visa sina nyckelben, axlar, ben, och det finns säkert restriktioner för killar också. Jag är själv tjej i senare tonåren och har via sociala medier sett personer från exempelvis USA och England som pratar om hur de har blivit diskriminerade av skolans ledning och hemskickade pga att de tex visar lite för mycket hals och halva nyckelbenet. Och detta tycker jag inte behöver införas i svenska skolor

Annika • Rektorn på engelska skolan i Lund hade en fjantig liten grön fluga som hängde lite snett och en skjorta som såg ut som en kökshandduk. Hur kan någon tycka att han är välklädd? Skjortan som Jensenskolans rektor hade satt inte alls snyggt runt halsen. Hur kan dessa två gubbar påstå sig veta något om kläder?

Leif Persson • Illasittande skjortor och kavajer och för långa byxor på skolchefer - är det verkligen en förebild?

Ric • Vi bor i Sverige, inte i Nordkorea, låt för guds skull barnen klä sig hur dom vill.

Noah • Ja, helst skoluniform till och med! Så slipper elever bli utsatta för mobbing på grund av märkesvalet. En uniform måste inte associeras med något extremt som soldater eller diktatur.

Siw • Både bra och dåligt
Kanske att märkes klädhetsen försvinner 🤙
Men samtidigt ska man ju få se ut som man vill 👎🏻

Eva-Maria • Hej, jag blev mobbad i skolan pga att jag hade klänning och blev utpekad som frökens kelgris.
Detta har förföljt mig hela livet.
Tycker att det är bra med klädkod/ skoluniform
Då slipper man klasskillnaderna och gruppering.
Tittar man på ungdomar av idag så klär dom sig väldigt unisont ändå.
Jag tycker också att man ska se ordentlig ut, hel och ren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.