Foto: TT/SVT

Politikerna överens: Malmös föräldrar måste skriva kontrakt med skolan

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten införs ett kontrakt i Malmös skolor som ska tydliggöra vilken roll föräldrar, elever och lärare har. Det handlar bland annat om att föräldrarna ska se till att barnet kommer i tid, är utvilad och har ätit frukost innan skolan.

SVT:s rundringning till partierna visar att förslaget om att införa ett kontrakt mellan föräldrar, elev och lärare i Malmös skolor nu får politisk majoritet. Förslaget ska upp i nämnden på tisdag och då tas det politiska beslutet.

– Vi ser en flytande gräns vad gäller föräldrar, elever och lärare idag. Från politiskt håll har vi sett ett behov av att förtydliga rollerna, för att alla ska vara klara med vad som förväntas av en, säger Sara Wettergren (L) skolkommunalråd i Malmö.

Föräldrar ska se sin skyldighet

Kontraktet, som kallas för ”förväntansdokument”, ska införas på alla Malmös kommunala grundskolor till hösten och kommer inte vara juridiskt bindande. Syftet är främst att föräldrar ska se sin skyldighet att aktivt delta i sitt barns lärande och skolgång.

Grundskoleförvaltningen har tagit fram ett förslag på hur det kommer se ut. Under rubriken ”Förväntningar skolan har på dig som vårdnadshavare” står bland annat:

”Du har ett positivt förhållningssätt till vår verksamhet”, ”Du ansvarar för att ditt barn kommer i tid till skolan, är utvilad och har ätit frukost” och ”Du stöttar och uppmuntrar ditt barns skolarbete”.

V röstar nej

Vänsterpartiet är emot förslaget. Emma-Lina Johansson (V), kommunalråd i Malmö menar att rollerna är tydliga och att dokumenten går emot skolans kompensatoriska uppdrag som innebär att alla elever ska få en likvärdig utbildning, oavsett bakgrund.

-  En punkt som står ut är att man ska se till att barnen är utvilade och har ätit frukost. I en stad som Malmö där barnfattigdomen är stor och många barn lever i hemlöshet så är det här ett anmärkningsvärt frånsteg från det kompensatoriska uppdraget som skolan har, säger Emma-Lina Johansson.

”En del av vår överenskommelse”

Sanna Axelsson (S), vice ordförande i Grundskolenämnden är positiv till förslaget och kommer rösta för.

– Nu styr vi tillsammans med Liberalerna och det här var en viktig punkt för dem och en del av vår överenskommelse. Det är viktigt att det förs en diskussion om förväntningar och det här är inga orimliga förväntningar som ställs på vårdnadshavare, säger Sanna Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.