Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nyheten presenterades av företrädarna Carl Henrik Nilsson (SD), Camilla Palm (M) och Christina Borglund (KD) på en presskonferens. Camilla Palm blir ordförande i kommunstyrelsen. Foto: Hans LarssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

M, SD och KD ska styra Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart hur Kristianstads kommun ska styras de kommande fyra åren. Det blir en koalition mellan Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

Nyheten presenterades vid en presskonferens på torsdagen där företrädare för de tre partierna deltog.

Det blir ett majoritetsstyre med 33 av totalt 65 mandat i fullmäktige.

Ekonomin prioriterad

Moderaternas Camilla Palm blir ordförande i kommunstyrelsen. Även kommunfullmäktige kommer att ledas av en moderat.

”Våra tre partier har olika ideologiska utgångspunkter där det finns sådant som skiljer men också sådant som förenar”, skriver partierna i ett gemensamt pressmeddelande.

Ekonomin, näringslivet och arbetsmarknaden lyfts fram som viktiga frågor. Prioriterat är också samarbetet mellan polis, näringsliv, civilsamhälle och ordningsvakter för att skapa trygghet.

Avlöser ett alliansstyre

Kristianstad har den senaste mandatperioden styrts i minoritet av alliansen – M, L, C och KD – där posten som kommunstyrelsens ordförande delats mellan Moderaterna och Liberalerna.

Camilla Palm har varit kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad sedan i juni, då hon tog över posten från partikollegan Peter Johansson.

Hon är särskilt nöjd med att de tre koalitionspartierna utgör en majoritet.

– Vi har läst av väljarnas vilja. Den gångna mandatperioden slutar i ett än mer försvagat minoritetsstyre än den inleddes med. Väljarna har signalerat att de nu vill se något annat, säger Palm.

Koalitionen mellan M, SD och KD innebär en svag majoritet med 33 av totalt 65 mandat i fullmäktige. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer