Foto: Ricardo Arduengo/TT

Klartecken för danskt företag att odla medicinsk cannabis

Uppdaterad
Publicerad

Ett företag har för första gången i Danmark fått tillstånd för att producera medicinsk cannabis. Det danska lantbruket hoppas nu på en ny stor marknad för cannabis inom sjukvården.

Allt började med en dröm om att vara med och skapa en ny folkmedicin mot smärta. Företagets direktör Lars Thomassen säger till Danmarks Radio att han vill ”ge liv åt en gammal folkmedicin”:

– Cannabis har ju funnits på marknaden i mer än 4000 år.

Från och med nästa år kan patienter som ett led i det danska försöket få utskrivet cannabis av sin läkare. Försöket är tänkt att pågå under de kommande fyra åren.

Medicinsk cannabis kommer att produceras både som piller, olja och plåster. Försöksodlingen kommer att ske i växthus på Fyn.

Medicinsk cannabis blev tillåten i Tyskland på recept tidigare i våras, men där har ännu ingen firma fått tillstånd att producera växten.

Cannabis

Cannabispreparat, är ett samlingsnamn för de beredningar som utvinns ur indisk hampa. Cannabis är en vanebildande drog, klassad som narkotikum.

I Sverige får indisk hampa inte odlas och användning av cannabis är olaglig. Däremot är användning av cannabis legal i vissa delar av världen, däribland ett antal delstater i USA.

Cannabis innehåller över 400 kemiska substanser, av vilka ett 80-tal är av typen cannabinoider. Dessa är alla kemiskt besläktade och många har hallucinogena egenskaper. Den mest kända är tetrahydrokannabinol, THC.

Som alla droger ger cannabinoiderna bieffekter till exempel försämrad koordination, hunger och försämrade minnesfunktioner.

Cannabinoiderna är fettlösliga och tas upp och lagras i fettvävnad och organ med hög fetthalt, till exempel hjärna och lever. Nedbrytningen tar upp till 70 dagar, vilket gör att kroppen påverkas långt efter det att det akuta ruset klingat av.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.