Vattenriket i Kristianstad/arkiv. Foto: Kurt Isaksson

Klass 1-varning för höga vattenflöden i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för höga flöden i bland annat Helge å och Skräbeån .

Enligt SMHI:s prognoser ser flödena ut att kuliminera under helgen och i början på nästa vecka.

Det finns i nuläget höga vattenflöden i Halland, Skåne, delar av västra Götaland, Kronoberg, Kalmar, Östergötland samt Södermanlands och en del av Stockholms län. Flera sjöar, åar och bäckar är till brädden fyllda, och risken för höga flöden.

I Skåne gäller klass 1-varningen i Helge å, de tillrinnande åarna i Helge ås övre delar och i Skärbeån, som börjar i Bromölla och rinner ut i Hanöbukten.

I Blekinge är det höga flöden i Bräkneån, Ronnebyån, Mieån, Mörrumsån och Skräbeån.

Varningen består under nästa vecka

– Det viktigaste är att vara försiktig, spring inte och ta kort utan var försiktig. Det är djupa vattenområden och väldigt strömt, säger Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig i Växjö kommun.

Höstens regn och snösmältning riskerar att ställa till det i stora delar av södra Sverige. Vattennivåerna är onormalt höga och flera kommuner i de drabbade området går nu ut och varnar.

Lantbrukare som får mark översvämmad får förbereda sig på att pumpa vatten. Husägare i översvämmade områden får själva ta ansvar för att stoppa vatten.

– Det är obekvämt läge, vi i kommun- och räddningstjänst kommer inte hinna hjälpa alla. Vi fokuserar på samhällets anläggningar. Förbered att valla in eller pumpa, man får se om sitt eget hus, säger Andreas Hedrén.

SMHI:s kriterier för hydrologiska varningar:

Klass 1-varning innebär höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vartannat och vart tionde år.

Klass 2-varning innebär mycket höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vart tionde och vart femtionde år.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.