SMHI har gått ut med flera varningar för åska och extrem hetta. Foto: Erik Johansen, Johan Nilsson/TT Visa alla (2)
Visa alla (2)

Klass 1-varning på flera håll i landet – kraftigt åskväder på väg

Uppdaterad
Publicerad

Ett område med regn och kraftig åska har letat sig in över Skåne och vidare upp över landet. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Skåne, Halland, Kronobergs län och Örebro län.

Under söndagskvällen rör sig regn och åska upp över norra Götaland och Svealand. I Skåne, Halland, västra Kronobergs län och Örebro län kan åskan bli kraftig. I samband med åskskurarna kan det även lokalt komma mycket regn och bli kraftig byvind.

Under kvällen ökar också vinden till kuling på Skagerack.

Extremt höga temperaturer

Varm luft i söder och i Götaland samt östra Svealand väntas ge en längre period med höga temperaturer. Allra varmast blir det i östra Götaland, Sörmlands län samt i Skåne där temperaturen väntas stiga till över 30 grader kommande dagar, enligt SMHI.

SMHI har också utfärdat en klass 2-varning för extrema temperaturer i Kalmar län. Varningen gäller fram till onsdag och gäller hela länet förutom Öland. Definitionen av en klass 2-varning för extremt höga temperaturer är att den maximala dygnstemperaturen är 30 grader eller mer fem dagar i följd, alternativt 33 grader eller mer tre dagar i följd.

Mycket stor brandrisk

På flera håll i Götaland och Svealand är risken för bränder i skog och mark mycket stor. På många håll är det även mycket torrt i marken. Skånepolisen uppmanar allmänheten att följa de eldningsförbud som råder i stora delar av södra Sverige.

Det råder även risk för vattenbrist för små och stora grundvattenmagasin i Skåne, Blekinge, Jönköpings och Kronobergs län samt på Gotland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer