Klassisk musik ska lindra stressen i Malmöakutens väntrum

Uppdaterad
Publicerad

Till tonerna av Mozart och Beethoven ska patienter få ett mjukt mottagande på sjukhuset i Malmö. Tjugo verk ingår i ett konsertprogram som visas på en tv-skärm i väntrummen för att lindra människors stress.

– Vår förhoppning är att kunna sprida det vidare, säger projektledaren Ulrika Gudmundsson Schönberger på Musik i Syd.

Med start senare i vår ska konsertprogrammet visas på tv-skärmarna i väntrummen på akut- och röntgenmottagningarna på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Pilotprojektet ”Musik i väntrum – ro för själen” drivs av Musik i syd i samarbete med Malmö opera.

– Vi ser det som ett väldigt angeläget projekt. Musiken är en viktig del för att kunna erbjuda en trivsam och välkomnande miljö från första stund när man som patient kommer in i ett väntrum, säger Ola Björgell, regionöverläkare.

Ersätta tv

– Rent allmänt visar forskningen att nästan all musik gör att du får sänkt puls och sänkt blodtryck. Dina snälla hormoner, endorfinerna, tittar fram och dina elaka och obehagliga stridshormoner, som exempelvis adrenalinet, faller tillbaka, säger Ola Björgell.

Som det är just nu möts patienter av antingen ingenting på tv-skärmarna eller så är det en slumpmässig tv-kanal som rullar i väntrummen på de aktuella mottagningarna i Malmö.

– Det blir ju en varierad kvalitet. Ibland kanske det visas något riktigt, riktigt fint, men andra gånger kanske det visas obehagligheter på skärmen, säger Ola Björgell.

Pilotprojekt

Än så länge är det ett pilotprojekt, men förhoppningen är att konsertprogrammet ska kunna spridas vidare.

– Det hade varit underbart om den här typen av verksamhet skulle kunna bli permanent. Vi har redan planer på att göra en barnföreställning för barnakuten. Kanske inte med samma lugnande musik, utan mer något som avleder, säger Ulrika Gudmundsson Schönberger.

Se delar av den filmen som kommer att rulla akutväntrummen i klippet högst upp.

Musik i väntrum

Konsertprogrammet ”Musik i väntrum – ro för själen” ska visas på tv-skärmar på akut- och röntgenmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö med start under våren.

Programmet består av 20 verk och innehåller kompositörer som Wolfgang Amadeus Mozart, Claude Debussy, Ludwig van Beethoven, men även samtida verk av Tobias Broström och Benny Andersson.

Varje verk avslutas med att skådespelerskan Marianne Mörck läser citat om musikens kraft.

Pilotprojektet är skapat av Musik i syd, som är den regionala musikinstitutionen i Skåne och Kronoberg, i samarbete med musiker och sångare från Malmö opera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.