Klimatkrock i Malmö

Publicerad

Nätverket Klimax bildades i Stockholm i somras och har sen spritt sig över landet. I Malmö har man genomfört tre så kallade klimatkrockar, när man som idag stoppar biltrafiken.

Fabian Göransson och Michaela Skoog är medlemmar i Klimax Malmös bilgrupp som anordnar dagens aktion.

– Vi stoppar trafiken för att vi vill väcka uppmärksamhet. Vi hoppas kunna skapa ett opinionstryck för till exempel en blifri innerstad som är målet med dagens aktion, säger Fabian Göranson.

Och de är inte oroliga att den ilska som kan väckas av att de blockerar trafiken ska minska bilisternas vilja att välja bussen eller cykeln nästa gång.

– Aktionen är inte riktad mot bilisterna personligen och det hoppas vi de förstår, utan mot massbilismen, säger Michaela Skoog.

Klimax mest uppmärksammade aktion genomfördes på Sturup för ett par veckor sen när några av aktivisterna greps införda isbjörnsdräkt.

– Isbjörnar är ett av de djur som är hotat av klimatförändringarna. Vi kunde lika gärna ha valt strutsar eller igelkottar, men isbjörnarna har fått så mycket uppmärksamhet, säger Fabian Göranson.

Aktivisterna som greps på Sturup är misstänka för försök till luftfartssabotage. Ändå väljer Klimax att fortsätta använda sig av olagliga metoder för att få politikerna att agera.

– Det räcker inte med att höja bensinskatten med 70 öre litern, utan något betydligt mer radikalt måste ske. Och så vill vi mobilisera alla människor som sitter hemma med klimatångest och ge dem en möjlighet att kanalisera den på ett bra sätt, säger Michaela Skoog.

– Vi jobbar hela tiden för att inte gå i konfrontation eller att det ska bli en våldsam aktion. Vi har representanter som förhandlar med polisen om hur länge vi kan stå på gatan, säger Fabian.

Och Malmöborna får nog vänja sig vid aktioner som dagens klimatkrock.

– Vi växer hela tiden för varje dag, säger Michaela.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer