Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I augusti 2022 infördes en ny lag som har gjort det lättare för polisen och Kronofogden att beslagta saker från skuldsatta kriminella. Det handlar om klockor, pengar, bilar och kläder som polisen kan beslagta för att betala av skulder till bland annat brottsoffer. På ett år utmättes saker för 15 miljoner kronor i region syd. Foto: Kronofogden

Klockor, skyddsvästar och bilar – så slår den nya lagen mot den kriminella ekonomin

Publicerad

Varje månad utmäter Kronofogden prylar och kontanter för sex miljoner kronor från framför allt kriminella.

Det handlar om klockor, pengar, bilar och skyddsvästar som polisen kan beslagta för att betala av skulder till bland annat brottsoffer.

– Vi är en nagel i ögat på de kriminella, säger Henrik Mårtensson, operativ samordnare på polisen i Malmö.

En man i 25-årsåldern i Staffanstorp som dömts för flera brott, bland annat narkotikasmuggling, blir stoppad i en källare av polisen.

Han har då över 20 000 kronor i kontanter på sig, som han menar att han vunnit och fått av sin mamma. Men eftersom mannen har skulder till bland annat brottsofferfonden så tar polisen pengarna i beslag. Senare utmäts kontanterna av Kronofogden.

Situationen ovan är ett resultat av en ny lag, distansutmätning, som infördes för 1,5 år sedan. Den innebär att polisen kan beslagta värdefulla prylar direkt om personen som bär dem har beslut om utmätning. Tanken med lagen är att slå hårdare mot den organiserade brottsligheten.

”Ska inte löna sig att begå brott”

Och lagen slår rätt, enligt Henrik Mårtensson, operativ samordnare på polisen i region syd. Det är främst kriminella med skulder som blir av med sina dyrgripar.

– Vi kan inte ha en ordning i Sverige där man nolltaxerar men samtidigt kör fina bilar, bär dyra kläder och klockor. Det ska inte löna sig att begå brott, säger han.

Varje månad utmäts prylar för sex miljoner kronor.

Nagel i ögat på kriminella

Henrik Mårtensson säger att polisen först försöker knyta prylarna och personerna till något brott – men går inte det är utmätning ett alternativ för att göra det jobbigt att tjäna svarta pengar.  

– Det är ett sätt för oss att vara en nagel i ögat på kriminella.

En ny lag är på gång som polisen hoppas ska ge ännu större effekt på de kriminellas tillgångar – men när den träder i kraft vet man inte.  

Det handlar om självständigt förverkande, där polisen får ännu större befogenheter att ta saker i beslag som kan antas komma från brottsvinster.  

– Vi behöver bli bättre för att på bred front komma åt den kriminella ekonomin. Vi måste rikta in oss på att det inte ska finnas goda möjligheter att tjäna mycket pengar på kriminell verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.