Av misstag fick sju personer koksaltlösning i stället för covidvaccin på en vårdcentral i Lund. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Koksalt i stället för vaccin – nära 300 måste omvaccineras

Uppdaterad
Publicerad

Nära 300 personer tvingas omvaccinera sig mot covid-19, sedan en vårdcentral i Lund i helgen blandade ihop vaccinet med koksalt. 

– Det är väldigt beklagligt och beror på den mänskliga faktorn, säger Jörgen Johansson, chefsläkare vid Region Skåne.

Det var i lördags som 298 personer besökte i lördags vårdcentralen Måsen i Lund i tron att de skulle få Pfizers vaccin. Men den som blandade till doserna gjorde ett fel. Sju personer fick i stället koksalt. 

– Vi beklagar det hela. Samtidigt vill jag säga att det inte är farligt att få koksalt, säger Jörgen Johansson till SVT Nyheter. 

Hur kunde det bli så här? 

Fick spädningsmedel

– Vi håller på med en händelseanalys för att få hela bilden, men kort sagt kan man säga vaccinet kommer i en ampull. Det späds med koksalt och i lördags fick sju personer spädningsmedlet i stället för vaccinet, säger Jörgen Johansson 

Region Skåne vet inte vilka som fått koksalt i sprutan. Därför måste samtliga omvaccineras, enligt Läkemedelsverkets rekommendation. De kommer att få nya tider. 

Regionen ringer runt

– Vi håller på och ringer runt men är det någon som vaccinerats i lördags och ännu inte blivit uppringd, går det bra att själv höra av sig till vårdcentralen, säger chefsläkare Jörgen Johansson. 

Felet upptäcktes vid sammanräkningen vid dagens slut, skriver Sydsvenskan som var först med att berätta om händelsen. 

Detta innebär att många kommer att få tre doser vaccin. Är det farligt? 

– Det enda som kan hända är att de kan få biverkningar ännu en gång. Men det är inga allvarliga biverkningar. 

Är detta första gången något sådant händer? 

– Jag känner inte till att det hänt tidigare. 

Vilka åtgärder har vidtagits för att det inte ska hända igen? 

– Jag har sett till så att verksamheten repeterat rutinerna och har skickat ut ett meddelande om vad som hänt till alla offentliga och privata vaccinationsställen, säger chefsläkare Jörgen Johansson.

Irritation bland drabbade

Vaccinmissen har väckt irritation bland dem som måste omvaccineras.

– Man frågar sig dels hur detta kunde ske och vilka effekter med tanke på semesterplaner med mera som det får för oss som levt i tron att vi äntligen var vaccinerade, säger en av de drabbade till SVT Nyheter.

Han är kritisk till regionens information om händelsen:

– Man borde gått ut med information på vårdcentralens hemsida och gett oss skriftlig information på plats vid återbesöket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.