Kommunalrådet Patric Åberg (M) i Östra Göinge är kritisk till Migrationsverkets beslut. Foto: SVT

Kommunalråd: Avsluta uthyrning till Migrationsverket

Publicerad

Migrationsverket fattade på fredagen ett tilldelningsbeslut som kan innebära 800 nya asylsökande i Östra Göinge kommun – något som fått kommunalrådet att gå i taket.

– Migrationsverkets agerande är inget annat än skamligt. Det måste bli ett slut på att några få kommuner i landet ska bära ansvaret för Sveriges flyktingmottagande, skriver Patric Åberg (M) i ett pressmeddelande.

Enligt Östra Göinges egna siffror hade kommunen i början av maj 120 flyktingar på 1.000 invånare. Att jämföra med 24 i Malmö, åtta i Lund och fyra i Vellinge.

Sluta hyra ut?

Östra Göinge har tidigare i omgångar protesterat mot att så många asylsökande placerats i den lilla kommunen. Patric Åberg överväger nu att porta Migrationsverket som hyresgäst.

– Östra Göinge har i många år låtit Migrationsverket hyra lägenheter i kommunen för asylboende. Efter dagens besked är det hög tid att ifrågasätta om det ska få fortsätta, skriver han.

”Ett ramavtal”

På Migrationsverket bekräftar man siffran 800 asylsökande men är noga med att slå fast att det handlar om ett ramavtal, som inte nödvändigtvis kommer att utnyttjas.

– Det är ett preliminärt beslut om vilka platser som kan bli aktuella men ingenting är klart, säger Helena Cho Györki på Migrationsverkets presstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer