Lönsamt kommunalt grejbyte

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad har på kort tid lyckats spara nära tre miljoner kronor genom att förvaltningarna byter saker med varandra i stället för att köpa nytt.

För vissa förskolor har det blivit rena guldgruvan.

När bytesprojektet Malvin, Malmö vinner, drog i gång i maj 2013 var det för att råda bot på två problem – dyra möbelinköp och överfulla förråd inom kommunen.

– Hade man möbler över så hamnade de i förråd och källare och olika skyddsrum. När de blev fulla slängdes möblerna i stor utsträckning, säger Anna Asp, projektledare för Malvin.

Genom återanvända överblivna möbler har projektet redan sparat nära tre miljoner kronor år kommunen. Det har också blivit andra chansen för gamla mackapärer.

– Overhead-apparater till exempel trodde vi inte att någon skulle vara intresserade av. Men för förskolor är de väldigt eftertraktade, säger Anna Asp.

Förskolor och skolor är de som har dragit störst nytta av Malvin.

– För förskolorna är det som att gå in i en godisbutik att gå in hit. Här finns saker som de behöver i sin verksamhet och det är gratis, säger Anna Asp.

När Erikslusts förskola skulle göra en ny avdelning för barnen, möblerade de nästan helt med möbler från Malvin.

– Det känns jättebra att använda sakerna om igen. Jag tror att det bidrar till att barnen får ett större miljötänk, säger förskoleläraren Josefin Rode.

Anna Asp tror att Malvin kan spara ännu mycket mer pengar åt Malmö stad i framtiden. Men i så fall måste det ske attitydförändringar så att alla förvaltningar är beredda att använda sig av begagnade saker.

– Jag tycker att det borde finnas en policy som säger att man måste vända sig till Malvin innan nyinköp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.