Nu åtalas kommunchefen för arbetsmiljöbrott efter dödsolyckan i Kävlinge. Foto: Emil Langvad/TT

Kommunal chef åtalas efter dödsolycka

I september 2013 skedde ett jordras vid en byggarbetsplats i närheten av Kävlinge värdshus. Nu åtalas en kommunal chef misstänkt för arbetsmiljöbrott.

Det var vid ett rörarbete i marken som jorden gav vika och jordmassorna begravde den 60-årige arbetaren som också avled till följd av olyckan.

Nu åtalas en kommunal chef och en företrädare för det aktuella entreprenadbolaget. Enligt åklagare har den kommunala chefen orsakat mannens död då man varit oaktsam och inte vidtagit de åtgärder som behövts på arbetsplatsen för att förhindra ett jordras.

Ingen riskbedömning utfärdad

I åklagarens linje framkommer också kritik mot entreprenadbolagets företrädare, som inte gjort någon riskbedömning för det aktuella området till kommunen och heller inte låtit undersöka marken innan arbetet satte igång.

Enligt kammaråklagare Lotten Loberg har varken den kommunala chefen eller företrädaren för entreprenadbolaget erkänt brotten. Under de kommande förhandlingarna i Lunds tingsrätt kommer fler kommuntjänstemän att höras.

Ej aktuellt med böter

Någon företagsbot är dock inte aktuell för kommunen.

– Men med utgångspunkt i tidigare domar kom jag fram till att kommunens VA-verksamhet inte kan bedömas som näringsverksamhet. Därmed kunde det inte heller bli aktuellt med någon bot, säger Lotten Loberg till Nyhetsbyrån Siren.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer