Kommunalrådet Andreas Schönström (S) är förtvivlad över de många lekplatsbränder som ägt rum i Malmö sedan i vintras. Foto: Raphaelle Sisask/ SVT

Kommunen om brandskadorna på lekplatserna: ”Handlar om mångmiljonbelopp”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Andreas Schönström (S) är förtvivlad över lekplatsbränderna i Malmö. Enligt honom kommer det kosta mycket och kräva tid att återställa lekplatserna.

– Men vi ger inte upp. Vi ska göra det som är bäst för barnen, säger han.

Senast i söndags brann det återigen på en lekplats i Malmö, och denna gången i Kungsparken. Branden var den 19:e sedan i vintras och kommunalrådet Andreas Schönström (S) har fått nog.

– Man blir frustrerad över att man inte får fast den här typen som ligger bakom bränderna. Man vill få slut på det, säger han.

Tillsammans med polisen jobbar en grupp inom kommunen med att försöka kartlägga skador och potentiella gärningsmän. Parallellt sker det omfattande restaureringsarbetet. I nuläget är det svårt för kommunen att uppskatta exakt hur mycket det kommer att kosta att reparera skadorna, men enligt Schönström handlar det om mångmiljonbelopp.

– Till exempel är Sollekplatsen i Varvsparken specialbyggd, vilket gör den svår att ersätta. Andra lekplatser är av den äldre modellen, så de finns inte längre i sortimentet.

Kommunen har också anlitat ett vaktbolag som patrullerar vid lekplatserna under de tider då brotten ägt rum.

– Det blir ju ytterligare en kostnad, men jag är övertygad om att Malmöborna tycker det är nödvändigt just nu, säger Andreas Schönström.

Lekplatserna återställda om ett år

Utöver kostnaden kan Malmös barn och föräldrar behöva räkna med lång väntetid innan vissa av lekplatserna är återställda.

– Det är bland annat den offentliga upphandlingen av bygguppdragen som drar ut på processen.

Men enligt Andreas Schönström ska Malmös lekplatsbesökare förvänta sig fina och förbättrade lekplatser när de väl står klara.

– Vi jobbar bland annat med tillgänglighetsanpassning. Nu när de ändå måste byggas om så gör vi så att ännu fler kan ta del av lekplatserna. För vissa barn är detta den enda mötesplatsen där man träffar sina vänner. Därför ska vi se till att bygga upp dem, säger han.

Hör kommunalrådet Andreas Schönström (S) i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.