Kommunen hoppas att Stadsparken i Lund inte fylls med valborgsfirare i år. Foto: SVT

Omöjligt att förbjuda valborgsfest i Stadsparken

Uppdaterad
Publicerad

På valborg brukar Stadsparken i Lund förvandlas till en folkfest med musik och tiotusentals besökare. I linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att hindra smittspridning hoppas kommunen att vårfirare håller sig bort från parken i år.

– Kommunen har inte mandat att förbjuda eller ställa in någonting. Det är en spontan fest så det finns ingen arrangör, säger Håkan Nilsson, säkerhetschef i Lunds kommun.

Trots att det inte finns någon som formellt står bakom festen brukar likväl kommunen som polisen tillsammans med en rad andra aktörer närvara vid festligheterna för att det ska vara en trygg upplevelse för besökarna.

Coronapandemin

Litar på att var och en tar sitt ansvar

Kommunen försöker nå ut till Lundaborna med budskapet ”stanna hemma”.

– Vi förväntar oss att alla följer de råd och riktlinjer som finns, säger Håkan Nilsson.

Polisen har inte utfärdat några tillstånd för exempelvis musik från vita scenen med anledning av situationen. De kan enligt polislagen ingripa vid ordningsstörningar i parken.

Kan det ses som en ordningsstörning att det samlas flera tusen på en plats i den här tiden av pandemi?

– Nej, det kan vi inte koppla direkt till den lagstiftningen som gäller, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet