Trelleborgs kommun kräver nya fakturaunderlag av Vellinge Taxi Foto: SVT

Kommunen stoppar utbetalningarna till Vellinge taxi

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheters avslöjande kräver Trelleborgs kommun nya fakturaunderlag av Vellinge Taxi och vägrar tills vidare betala fler räkningar.
– Vi måste reda ut augusti, september och oktober. Innan det är klart och korrigerat kommer vi inte betala novemberfakturan, säger upphandlingschef Kristian Silverberg.

Trelleborgs upphandlingschef har under en månads tid framställt färdtjänstavtalet och fakturaunderlagen som exemplariska. Varje fråga från SVT Nyheter om fakturorna har besvarats med att allt är i ordning.

När SVT Nyheter till slut ställde detaljerade frågor om resor där kommunen betalat dubbelt eller ännu mer jämfört med vad avtalet säger, insåg Silverberg att allt inte står rätt till.

– När vi försökte förstå och inte lyckades med det, tog vi kontakt med leverantören. Vi kunde inte få något svar och då kallade vi in dem till ett möte.

Stora felaktigheter

Under mötet, som hölls under tisdagen, blev det klart att det finns stora felaktigheter i fakturaunderlaget, enligt Kristian Silverberg.

– Det finns felaktigheter i underlagen och i deras system som är generellt. Det gäller både färdtjänstresor och arbetsresor.

Jag har sett ganska många felaktigheter. Varför har ni inte upptäckt dem?

– Det är ju lite pinsamt, för jag tyckte först att underlagen var väldigt bra. Men sen har du gjort oss uppmärksam på att de inte var bra, säger Kristian Silverberg.

Om inte jag talat om för er att det var fel, hade det bara fortsatt då år ut och år in?

– Frågan är när det hade upptäckts då. Det är det som oroar mig, att avtalsförvaltningen inte varit tillräckligt bra. Det är något vi måste förbättra inom Trelleborgs kommun.

Tekniskt fel förklaringen

Vellinge Taxis vd Jörgen Nilsson skyller felen på en IT-tekniker som gjort programmet för fakturaunderlagen.

– Jag har inte konstruerat makrot* som gör detta. Kanske har jag brustit i instruktionerna till han som konstruerade det, säger Jörgen Nilsson.

Kristian Silverberg vill inte beskylla Vellinge Taxi för att ha agerat bedrägligt.

– Det beror på om de gjort det med flit eller om det är fel i deras system, säger han.

Avtalet med Vellinge Taxi är på åtta år. I oktober fakturerade Vellinge Taxi resor för 780.000 kronor exklusive moms. Den tidigare entreprenören Taxi Trelleborg säger att kommunen fram till avtalets slut i augusti betalade ett fast pris på 550.000 kronor per månad.

Fotnot: Makro enligt wikipedia: en samling instruktioner som används för att automatisera ofta återkommande och/eller repetitiva arbetsmoment vid användning av datorprogram.

Trelleborgs kommun betalar startavgift när en tom bil körs till första hämtningsadress. Avgiften är 39 kronor för vanlig bil och 129 kronor för specialutrustad bil för rullstol.

Trelleborg betalar 7,96 kronor per kilometer. Vid samåkning betalas från första hämtningsadress till sista lämningsadress.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.