Kommuner kräver tiggarhjälp

Publicerad

Många kommuner står handfallna hur de ska hantera att allt fler fattiga EU-medborgare kommer och försörjer sig som tiggare.

Som Sydnytt tidigare berättat är det inte längre ett storstadsfenomen utan också verklighet på småorter. Nu kräver de att regeringen tar sitt ansvar och hjälper till.

Även i Ängelholm syns de, fattiga EU-medborgare sittandes utanför affärer med en mugg framför sig. De tillbringar några månader här i Sverige, sover i tält eller under presenningar och hoppas kunna återvända hem med pengar till sina familjer.

– Det är inte värdigt, säger Jan-Olof Sewring som är moderat ordförande i socialnämnden i Ängelholm. Han visar med huvudet mot det provisoriska tält som står uppställt i en skogsdunge nära stranden. Snart kommer vintern och vi måste göra något.

Frågan de ställer sig är vad de ska göra. Politikerna i Ängelholm liksom i många andra kommuner är villrådiga. Så i förra veckan fick tjänstemännen ett akut uppdrag att utreda frågan. Bland annat tittade de på hur andra kommuner har gjort.

– Det här är något helt nytt för oss här i Ängelholm. Vi vet inte hur vi ska göra, så vi tittar på hur andra har löst det. Det berör så många delar av kommunen, och jag får frågor varje dag hur vi ska göra.

Många kommuner undrar vilka lagar och regler som gäller och hur de ska tillämpas.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har lyft frågan och kräver att regeringen agerar med hjälp och vägledning. De vill ha en nationell handlingsplan.

– Det kommer att vara ett allt vanligare inslag i stadsbilden i Sverige och det finns inga som helst riktlinjer. Vi måste hjälpas åt att lösa detta, säger Jan-Olof Sewring.

Men regeringen slår frågan ifrån sig.

– Det här är kommunernas ansvar. Enligt sociallagen är det kommunerna som ska ta hand om medborgare som behöver hjälp, säger Åsa Regnér, ansvarig minister. Vi måste ha en dialog många parter men till sist är det kommunerna som har ansvaret.

I Ängelholm kom tjänstemännens rekommendationer snabbt. Nu i veckan fattade politikerna beslut om att hitta ett tillfälligt boende med riktigt tak över huvudet för de som behöver det. Och att sedan bistå med resa tillbaka hem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.