Shells tidigare gasprospektering på Österlen.

Kommuner kräver vetorätt mot prospektering

Uppdaterad
Publicerad

Inför en kommunal vetorätt mot prospektering av mineral eller gasutvinning ur alunskiffer. Det kräver tio kommunalråd och skånske jordbrukaren Carl Piper i en debattartikel i Dagens Industri på lördagen.

Två skånska kommunalråd har undertecknat artikeln: Lars Ahlkvist (M) i Hörby och Magnus Björkman (M) i Tomelilla.

– Den rådande euforin kring svensk gruvnäring är ett allvarligt miljöhot. Regeringen behöver inse den stora skillnaden mellan exploatering av alunskiffer och konventionell gruvdrift i urberg och anpassa lagstiftningen därefter, säger Carl Piper, jordbrukare i Skåne och initiativtagare till kommunuppropet.

Flera utländska företag
Svenska alunskiffrar har fredats från exploatering sedan 1970-talet. Men nu vill en rad utländska företag börja prospektera i Sverige.

I debattartikeln i Dagens Industri varnar undertecknarna för vad som händer om alunskiffern i berggrunden exploateras:

Tungmetaller frigörs
”Om alunskiffern krossas frigörs tungmetaller och radioaktiva ämnen som utgör ett allvarligt hot mot markområden, grundvatten och odling under överskådlig tid. Erfarenheterna av tidigare brytning i alunskiffer ger ett dystert facit och den pågående miljökatastrofen vid finska Talvivaaragruvan visar att inte heller moderna metoder är miljömässigt hållbara.”

Undertecknarna kommer inom kort att bjuda in landets övriga drygt 30 kommuner med omfattande alunskiffrar i sin berggrund att delta i ett kommunupprop med krav på ny lagstiftning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer