Flera kommunalråd är kritiska till Skånetrafikens sparförslag. Foto: Sofia Ekhem/Arkiv

Kommunpolitikerna rasar mot neddragningar i busstrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Skånetrafiken måste spara och på fredagsförmiddagen skulle kollektivtrafiknämnden i regionen ta beslut om hur det kommer att påverka bussturer runt om i Skåne.

Flera kommunalråd har varit mycket kritiska mot hur frågan har hanterats.

– Jag tror att man måste ta sig tid till dialog när man ska ta ett beslut som berör så många människor, säger kommunalrådet Philip Sandberg (L) i Lund.

I bland annat Eslöv och Lund menar kommunalråden att de inte har fått vara med i processen och att det här är något som går ut över människors liv, både i staden och på landet.

– Den nya ledningen i regionen verkar inte vilja ha någon dialog och det här kommer som ett slag mot kommunerna och slår undan benen på en effektiv kollektivtrafik, säger Johan Andersson (S), kommunalråd i Eslöv.

Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne kan förstå att de tycker att dialogen inte har varit tillräckligt bra.

– Vi har haft för kort tid på oss och det finns beslut på att vi ska ta internbudgeten i februari. Vi var klara först förra fredagen, så vi har inte haft tid att göra på något annat sätt, säger Carina Zachau, (M).

Enligt förslaget som ligger påverkas är det turer med få resenärer över hela Skåne, här kan du läsa hur det påverkar busstrafiken i din närhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.