Imamen Romdhane Boussaidi manar till lugn efter våldet mellan Israel och palestinier. Foto: SVT/Firas Razak

Malmöimam manar till lugn efter våldet mellan Israel och palestinier

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Israel och palestinier har återigen blossat upp. I Sverige har många manifestationer genomförts, och på Möllevångstorget greps på onsdagen en person misstänkt för hets mot folkgrupp. Islamiska Förbundet i Malmö manar till lugn.

– Jag hoppas att det här tar slut en dag, att alla ska få leva i fred och känna sig trygga i sitt hem. Vi ber för fred för hela världen, säger Romdhane Boussaidi, imam och ordförande i Islamiska förbundet i Malmö.

Greps för hets mot folkgrupp

I Malmö har det under veckan varit ett par bilburna protester mot vad som händer i bland annat Jerusalem.

På Möllevångstorget upplöste polisen på onsdagen en propalestinsk demonstration utan tillstånd med hänvisning till pandemilagen. En person greps misstänkt för hets mot folkgrupp.

– Det är tråkigt det som händer nu, det är en helgmånad för muslimerna och nu närmar sig eidfesten som ska vara en glädjespridare, säger Romdhane Boussaidi.

Konflikten ger ringar på vattnet

Lisa Strömbom är docent i statsvetenskap och arbetar på Centrum för Mellanösternstudier på Lunds universitet. Hon har i flera år arbetat kring Israel och Palestinakonflikten. Hon betonar att den ofta ger ringar på vattnet även i Sverige.

– Ofta ser vi lokala demonstrationer och yttringar med stöd för endera part och det har vi även sett den här gången. Men det har varit förhållandevis lugnt än så länge, säger Lisa Strömbom, docent i statsvetenskap på Lunds universitet.

Finns det någon risk att det här kan spä på antisemitism eller islamofobi – även på lång sikt?

– För de som redan har de känslorna, ja. För många andra som kan ha en mer nyanserad hållning behöver det inte göra det. Men ja, risken finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.