Konkurrens om läkare i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort kommer det att finnas nio läkare på Fäladstorget i Lund. Läkarna på vårdcentralen öppnar egen privat mottagning mittemot sin gamla arbetsplats.

Många patienter väntas följa med läkarna som de känner väl.

– Tråkigt att de bryter upp en väl fungerande arbetsplats, säger Lasse Thomá, disktriktsköterska och tillfällig chef för vårdcentralen.

När Region Skåne införde modellen ”Hälsovalet” i våras blev det lättare att starta privata vårdenheter. Michael Trattner och hans läkarkolleger valde då att flytta 150 meter och öppna en mottagnings i det gamla bageriet. Framförallt ville de bli sina egna chefer.

– Besutsprocessen blir mycket kortare.

Det som skulle ha tagit flera år att bestämma i vår gamla organisation kan vi besluta under en kvällsmangling, säger Michael Trattner.

En kväll beslutade de fyra doktorerna att börja blogga med patienterna. En annan att göra det möjligt för patienterna att boka tid via sin hemdator.

-Precis som på bilprovningen, förtydligar Michael Trattner.

Syftet är att minska antalet telefonsamtal. Det är nästan alltid svårt att nå regionens vårdcentraler via telefon. Köerna är långa.

Ska ni svara i telefon med en gång på hälsocentralen?

-Självklart, utlovar Michael Trattner.

Hans gamla arbetsplats, vårdcentralen Norra Fäladen, måste nu söka nya läkare vilket inte har skett på många år. Tre av de fyra läkare som öppnar eget har arbetat där i över tio år. Många av områdets patienter känner dem väl.

-Det är klart att de kanske följer sin läkare, funderar Lasse Thomá.

Ingrid Liljekvist har gått hos samma läkare på vårdcentralen under många år och kommer att följa med honom över torget.

– Han känner mig väl och det är en trygghet, säger hon.

Maria Rekavarem oroar sig över att hälsocentralen blir privat.

– Jag stannar på den gamla vårdcentralen, privat blir alltid dyrare i längden, tror hon.

Lena Khan har inte bestämt sig.

– Men undrar ju lite över skillnaden. Och om det finns underlag för så många läkare.

Inom kort får samtliga hushåll på Norra Fäladen reklam från den nya hälsocentralen. Även vårdcentralen skickar brev till alla sina listade patienter.

– Vi kommer att visa får befolkning att vi har bättre tillgänglighet än våra vårdgrannar. Så är det, säger Michel Trattner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.