Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett 150-tal kopior av gatukonstnären Banksys verk visas upp på utställningen ”The Mystery of Banksy – A Genius Mind” på Amiralen i Malmö. Foto: Hans Larsson/SVT

Konstdoldisen Banksy uthängd i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En vandringsutställning om världens mest kände doldis, konstnären Banksy, har nått Malmö. Den skygge huvudpersonen har inte gett sitt godkännande och endast icke-auktoriserade kopior av hans verk visas.

– Banksys eget motto är ”copyright is for losers” och det är lite så vi jobbar också, säger Emelie Löfmark på Julius produktion som är svensk arrangör för utställningen.

Hon talar dock hellre om att det är ett 150-tal ”replikor”, snarare än kopior, som visas upp när ”The Mystery of Banksy – A Genius Mind” öppnar i Malmös forna danspalats Amiralen på lördag.

– Verken är skapade på plats i Malmö av åtta street art-konstnärer. Det är enda sättet att samla allt på ett enda ställe, originalen är helt enkelt inte tillgängliga. Antingen hänger de hemma hos någon rik människa eller så har de blivit övermålade i de tunnelbanestationer där de skapades, säger Emelie Löfmark.

Vem är Banksy?

Gatukonstnären Banksys verkliga identitet har under åren förblivit en hemlighet. Flera försök har gjorts att avslöja vem – eller möjligen vilka – som står bakom den gåtfulla signaturen, dock med helt olika resultat. En spridd uppfattning är att det rör sig om en britt, född 1974 och uppväxt i Bristol, där de första spraymålningarna i Banksys karakteristiska stencilteknik dök upp i slutet av 1980-talet.

Följ med på en tur genom Banksy-utställningen i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.