Arkivbild Foto: TT

Köpenhamn vill neka ovaccinerade barn förskola

Publicerad

Ovaccinerade barn ska kunna nekas plats på Köpenhamns förskolor. Förslaget får kritik från danska Läkarorganisationen, men Köpenhamns integrationsborgmästare och lokala föräldraföreningar vill trots det få igenom kravet.

Frågan delar Köpenhamn i två läger. På ena sidan står den danska Läkarföreningen som menar att förslaget i första hand kommer att drabba barnen, på andra sidan står Köpenhamns integrationsborgmästare och föräldraföreningar.

De tror att förslaget kan leda till att fler barn vaccineras, det skriver DR.

– Vi är positiva till förslaget. Vi hade hellre sett en nationell lagstiftning, men det är ett bra initiativ, säger Julie Kyndesgaard, ordförande för Köpenhamns föräldraorganisation till DR.

Sämst i landet

Köpenhamn är sämst i landet när det kommer till att fullfölja det nationella barnvaccinationsprogrammet. 82 procent av barnen i Köpenhamn är vaccinerade, jämfört med 85 procent i hela riket.

– De flesta som inte vaccinerar sina barn gör det av ren glömska, så det är bra att ligga på föräldrarna för att uppnå gruppimmunitet, säger Julie Kyndesgaard till DR.

LÄS MER: Porta ovaccinerade barn

Hon uppskattar att drygt 1.000 barn saknar vaccination, och tror att förslaget kan minska antalet ovaccinerade barn.

Men alla är inte överens.

– Vi inom vården tycker att det är att ge för mycket makt till föräldraorganisationerna, sedan är det de oskyldiga (barnen) som drabbas, säger Michael Dupont, vice ordförande i Läkarföreningen.

Liknande förslag i Sverige

Även i Sverige har liknande förslag presenterats tidigare efter att flera vuxna och barn smittats med mässling i Stockholmsområdet. Liberalernas välfärdskommission föreslog då att frivilligt ovaccinerade barn inte ska få lov att välja förskola.

LÄS MER: Risk för mässling i svenska kommuner

– Syftet är inte att straffa föräldrar, utan att skydda dem som inte kan vaccinera sig. Annars tror jag mer på informations- och förtroendeskapande åtgärder, sa Anna Starbrink (L), landstingsråd i Stockholm till TT då.

I Sverige är vaccinationsgraden 98 procent, vilket är över den gräns på 95 procent som anges för att säkra gruppimmunitet.

FAKTA: MÄSSLING

Rapporterade mässlingsfall i Sverige var som högst under 60-talet. Sedan barnvaccinationsprogrammet infördes minskade antalet fall för att i slutet på 80-talet bli väldigt ovanlig.

Dödligheten vid mässling kan vara hög, speciellt hos spädbarn, och under 2010-talet har det brutit ut flera fall av mässling i Europa.

Vaccinet ska ges i två doser, den första vid 18 månader, och den andra dosen i årskurs 1-2.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.