Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bent Lohmann är en av de som tröttnat på turisterna i Köpenhamn. Foto: TV2 Lorry

Köpenhamnare trötta på turister: ”Stan blir ett upplevelsecentrum”

Uppdaterad
Publicerad

Pandemirestriktionerna är borta och turisterna är tillbaka i Köpenhamn – dock inte till allas glädje.

– Stan blir ett upplevelsecentrum som är fullständigt ointressant för köpenhamnarna, säger Köpenhamnsbon Bent Lohmann

Även om politikerna har förståelse för klagomålen från de boende så menar de att turismen också fyller en väldigt viktig funktion.

– Vi behöver turisterna. De spenderar mycket pengar i Köpenhamn och säkrar många arbetsplatser men vi måste också självklart ha en intelligent turism där turisterna inte samlas på en plats, det är något vi ser tendenser till, säger arbets- och integrationsborgmästare Jens-Kristian Lükken från Venstre.

Hör Köpenhamnsbor, politiker och turisterna själva ge sin syn i klippet högst upp.

Ökat stort

Antalet årliga övernattningar har ökat stort i Köpenhamn sedan början av 2000-talet. 2002 var de sammanlagda övernattningarna cirka 3,7 miljoner medan det rekordåret 2019 landade på 9,6 miljoner. Första halvan av 2022 är det redan uppe i 4,3 miljoner.

– Det är på väg mot överturism. Det är inte som det är i vissa städer i Europa men man kan börja se reaktioner från boende, politiker och forskare, säger Jon Sundbo som är professor på Center for Turismeforskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.