Foto: Drago Prvulovic / TT

Köpenhamnspolisen uppmanar unga män att vara försiktiga

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan kriminella gäng som pågått i Köpenhamn under sommaren ser ut att fortsätta. I helgen blev två unga män, båda helt utan koppling till något gäng, skjutna på öppen gata.

Köpenhamnspolisen är öppna med att de inte klarar av att få ett slut på skjutningarna i nuläget. Men polischefen i Köpenhamn Jørgen Skov säger också att det inte behövs fler poliser på gatorna.

– Om jag så fick hundra poliser till på gatorna hade det inte gjort någon skillnad. Det som gör att man skjuter, är en vilja att skjuta, sa han på en presskonferens i lördags.

Två ungdomar skjutna

Polisen uppmanar nu unga män och pojkar, framför allt i åldrarna 17 till 25 år, att vara försiktiga när de rör sig i stadsdelen Nørrebro.

– Ta hand om er, tänk på var ni är och när, och hur ni rör er, sa Jørgen Skov.

Dygnet före presskonferensen hade den pågående gängkonflikten i Köpenhamn drabbat oskyldiga på ett mycket påtagligt sätt.

På fredagen sköts en 17-årig oskyldig pojke i Tingbjerg nordväst om stan.

Natten mellan fredag och lördag blev en 20-årig man, som enligt polisen inte har något med kriminella gäng att göra, skjuten i benet på Mimers gade på Nørrebro.

Känner sig otrygga

Ehsan Vinther och Odin Nielsen hänger vid en skatepark på Nørrebro. Till Danmarks Radio säger båda att de uppfattar situationen som obehaglig.

– Det är absurt att man kan gå runt i sitt eget land och bli träffad av ett skott, säger Odin Nielsen.

– Jag känner mig otrygg på natten, speciellt eftersom det har hänt precis där jag bor. Det är obehagligt, säger Ehsan Vinther.

I slutet av juli införde Köpenhamnspolisen visitationszoner för att lättare kunna beslagta vapen och gripa misstänkta. Trots det verkar skjutningarna fortsätta och budskapet till folk som rör sig på Nørrebro är alltså att se sig om en extra gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.