Martina och Lucas Holm i Furulund väger sina sopor för att hålla koll på hur mycket hushållsavfall de slänger. Foto: Linda Ekström

Köpstopp och sopvägning – så ska familjen Holm konsumera hållbart

Uppdaterad
Publicerad

Att försöka konsumera lite mer hållbart är det många som brottas med. Familjen Holm i Furulund utanför Kävlinge har tagit utmaningen till en annan nivå – de är med i en nationell tävling och har nu börjat väga sina sopor och infört köpstopp.

1430 gram – så mycket vägde familjen Holms sopor i köket när SVT Nyheter Skåne var på besök. Nu gäller det att se till att avfallet minskar.

– Vi gör det här för att försöka leva mer hållbart och tänka på vad man kan göra i vardagen, säger Martina Holm.

Minska klimatavtrycket

Tävlingen heter Minimeringsmästarna och är en utmaning för familjer i hela Sverige som under ett års tid ska minska på klimatavtrycket.

– I Sverige konsumerar vi som om det fanns 4,2 jordklot och slänger 467 kg avfall per person varje år, säger Jonna Ganslandt, projektledare på Sysav, som är ett av företagen bakom projektet.

Inför köpstopp

Förutom att minska på soporna ska familjen ha köpstopp under en månads tid. Martina Holm försöker peppa andra att följa deras initiativ, men menar att det kan vara svårt att vara föregångare.

– Vi är inte bättre än någon annan, men vi kan inspirera varandra till att bli bättre.

Hör familjen Holm berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.