Kostråd gjorde barn sjuka

Publicerad

Under tio år så fyrdubblades antalet spädbarn i Sverige som inte tål gluten. Det visar en studie som gjorts i bland annat Malmö och Lund. Och boven i dramat misstänks vara dom statliga kostråden.

Över tiotusen barn i Sverige har testats i studien som är den största som gjorts i världen av glutenintolerans och som Sydsvenskan skriver om.

Studien visar att mellan 1984 och 1996 så drabbades Sverige av en epidemi av glutenintolerans. Och forskarna tror alltså att det är kostråden som orsakade ökningen.

Tidigare så var rådet att gluten som finns i till exempel välling skulle introduceras från fyra månaders ålder – nu var rådet istället att vänta till barnet var ett halvår men då ge ganska mycket på en gång.

Numera tror forskarna att det bästa är att börja ge till exempel välling medan barnet fortfarande ammas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.