– Vi har ett utökat provfiske. Det innebär att vi ska lägga ut 30 burar var per fiskerätt, men det är inget allmänt fiske, det är väldigt viktigt att poängtera, säger Martin Gustafsson i Värsjöns fiskeförening.
– Så klockan fem ikväll får vi börja lägga i våra första burar i Värsjön.
Kräftorna slogs ut
Det tog tid innan kräftpesten nådde Värsjön, men 2001 slog den till. På sommaren hade fångsten varit riktigt god men tre veckor senare hade smittan drabbat sjön och flodkräftorna dog en efter en tills hela beståndet var borta.
Ett antal veckor efter att den sista kräftan dött försvinner sporen, det vill säga smittan. Sen väntade vi ungefär två år innan vi bärjade återinplantera kräftor, berättar Martin Gustafsson.
Unik i Skåne
Värsjön är unik i Skåne genom att tillströmingen av vatten kommer från underjordiska källor och inte från åar eller bäckar. Det gör sjön isolerad, inga smittade flodkräftor eller smittbärande signalkräftor kan ta sig till Värsjön på egen hand. Nu hoppas både Länsstyrelsen och Värsjöns fiskeförening att det nya beståndet flodkräftor ska ha blivit stort och livskraftigt.
– Ni riskerar inte att fiska upp för mycket kräftor inatt?
Satt vissa regler
– Nej, vi har ju satt vissa regler. Det är inte bara att kasta i burarna och släpa upp så mycket kräftor man kan, säger Martin Gustafsson.
– Det vi hoppas mest på inatt är att få se att det finns kräftor över hela sjön. Det är det vi vill nå så att hela sjön mår bra i framtiden.