Den kraftiga branden förstörde Åstringagården i Knislinge. Foto: Jens Christian

Kraftig brand i Åstringagården i Knislinge

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand förstörde under natten till söndag Åstringagården i Knislinge. Delar av byggnaden är från 1600-talet och klassas som ett byggnadsminne. Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand.

Räddningstjänsten larmades strax före midnatt. Flera stationer körde till platsen och ett 20-tal brandmän jobbade hela natten på brandplatsen

– Det rör sig om en t-formad byggnad och det är så att säga benet på t:et som brunnit ner helt, säger Micael Svensson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

– Men vi har gjort ett jättearbete. Jag skulle uppskatta att vi lyckades rädda runt 70 procent av byggnaden.

Ingen skadad

Det är den äldsta delen av gården som räddats. Det som brann ner var en nyare tillbyggnad. Ingen person skadades vid händelsen.

– Den delen som är räddad är rök- och vattenskadad. Men det är inte värre än att man med ganska små insatser kan rädda det hela, säger Micael Svensson.

Polisen spärrade under söndagen av kring gården. Det som syns i förgrunden är den nerbrunna byggnaden. Foto: Natalie Medic/SVT

Gård från 1600-talet

Räddningstjänsten kunde under tidiga söndagsförmiddagen lämna platsen och polisen spärrade av kring gården. Gården används som scoutgård och under dagen kommer medlemmar från scoutkåren att finnas på plats och bevaka brandplatsen.

– Brobystyrkan kommer under dagen att svänga förbi och kontrollera så att det inte finns några glödbränder som behöver släckas. Sedan är insatsen avslutad för vår del, säger Micael Svensson.

Teknisk undersökning

Det är ännu oklart hur elden startat. Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand.

– Vi kommer genomföra en teknisk undersökning så snart det är möjligt, säger polisens presstalesperson Filip Annas.

Enligt Östra Göinge kommun klassificeras Åstringagården, som har anor 1600-talet, som ett byggnadsminne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.