Foto: Mikael Nilsson

Kraftig brand i Gullviksskolan i Malmö – misstänkt mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Gullviksskolan i Malmö började under lördagkvällen att brinna. Branden var omfattande och boende i området uppmanades att hålla sig inomhus och stänga fönster och ventilation. Branden misstänks vara anlagd.

En inringare observerade rök och lågor från tak och fönster på Gullviksskolan vid 21-tiden på lördagskvällen.

– Det är byggnaden med matsal och gymnastiksal som brinner enligt räddningstjänsten, sa SVT Nyheter Skånes reporter Susanne Nord som var på plats vid skolan strax efter branden startade.

Vid 23.30-tiden har räddningstjänsten lyckats få kontroll på branden.

– Det ser bra ut. Vi kommer att kunna rädda stora delar av byggnaden, säger Angelica Anbring, inre befäl vid räddningstjänsten Syd, till TT.

Misstänkt mordbrand – området avspärrat

Polisen misstänker att branden är anlagd och har upprättat anmälan om mordbrand. Det finns ännu ingen misstänkt.

– Platsen är avspärrad och vi kommer genomföra en brottsplatsundersökning under söndagen, säger Evelina Olsson på polisens presstjänst.

Branden kom natten efter upploppet i Malmö men polisen vill inledningsvis inte dra några kopplingar.

– I nuläget ser vi inget samband mellan branden och oroligheterna i Malmö, säger Jimmy Modin, presstalesperson på polisen.

Rektorn bedrövad

Skolan har cirka 300 elever och är en skola med förskoleklass upp till sjätte klass. Rektor Cecilia Strid befinner sig hemma på lördagkvällen när hon nås av beskedet.

– Det är jättetråkigt. Jag har bara varit rektor på skolan i tre veckor, berättar hon för SVT Nyheter Skåne.

Under söndagen kommer det träffas för att ta reda på skadornas omfattning och planera måndagens skolgång.

– Vi ska samlas för att skicka ut information till vårdnadshavare och ta beslut hur vi ska göra med lokaler i veckan, säger Cecilia Strid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.