Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under söndagen har flera räddningsenheter varit på plats vid en större brand i en ladugårdsbyggnad utanför Lund. Foto: Johan Darnelius/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Plantskola utanför Lund förstördes efter storbrand

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten larmades strax före klockan 14 på söndagen om en brand på en plantskola i Stångby. Det handlar om en större ladugårdsbyggnad som börjat brinna.

Det finns inga uppgifter om personskador.

– Det är tre stycken sammanbyggda lador som brinner. Det är en kraftig brand med mycket rök. Vi är på plats med flera resurser, berättade inre befäl Patrik Nilsson vid räddningstjänsten syd till SVT Nyheter Skåne, kort efter att räddningspersonal anlänt till de eldhärjade byggnaderna.

Enligt räddningstjänsten finns det gasflaskor i minst en av byggnaderna. Ett större område spärrades därför av på grund av explosionsrisk.

– Det finns i nuläget inga rapporter om att det ska finnas människor eller djur i byggnaderna, säger Patrik Nilsson.

Även polis och ambulans larmades till platsen.

Röken stiger från en kraftig brand vid en plantskola norr om Lund. Foto: TT

Bostäder utrymdes och vägar stängdes av

Bostäder i närheten av brandplatsen blev utrymda och enligt Trafikverket har flertalet vägar i höjd med Stångby varit avstängda på grund av branden. Även tågtrafiken har påverkats med inställda avgångar mellan Stångby och Lund. Men vid klockan 17 körde tågen som vanligt igen, enligt Skånetrafiken.

– Ladorna får brinna ner under kontrollerade former. Vi jobbar och planerar nu med polisen om hur de fortsatta avspärrningarna i området kommer att se ut under kvällen, säger Patrik Nilsson vid 15.30-tiden till SVT.

Polisen har minskat avspärrningarna

Det finns inga uppgifter om personskador. Räddningstjänsten räknar med att vara på plats i Stångby under hela söndagskvällen.

Polisen skriver på sin hemsida att händelsen initialt rubriceras som grov mordbrand, men det finns ingen misstänkt.

– Vi har fortfarande kvar avspärrningarna men de har krympt. Vi kommer vara kvar på platsen så länge vi behövs. Det kommer bli en teknisk undersökning, men den kommer inte att bli av i dag, säger Patric Fors vid polisens ledningscentral.

Det är i nuläget oklart hur branden har startat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer