Matbutik fick stora skador vid explosionen. Så här såg det ut vid entrén. Foto: SVT

Kraftig detonation i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig explosion inträffade vid en matbutik i Malmö natten mot torsdag. Polisen har kallat in nationella bombskyddet.

– Det är materiella skador vid entrén, säger Mikael Lind, vid polisens ledningscentral.

Polisen fick in larmet vid 02.47 om att det hörts en hög smäll vid en matbutik på Danska vägen i östra delen av Malmö. Enligt SVT:s medarbetare som anlände till platsen kort efter larmet var glassplitter utspritt på gatan.

– Jag hann inte se så mycket av butiken eftersom polisen hade hunnit spärra av när jag kom fram, säger Mikael Nilsson.

Även i Landskrona

Polisen har inledningsvis inte så mycket information att delge med anledning av att det inträffat en annan liknande explosion i Landskrona tidigare under natten.

– Området är avspärrat i väntan på att nationella bombstyrkan ska bli färdiga i Landskrona, säger Mikael Lind, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral i Syd.

I nuläget finns inga uppgifter om några personskador.

Vid 06.00-tiden skedde ytterligare en explosion i Malmö utanför en industrifastighet på industrigatan. Där sprängdes en garagedörr sönder.

Den söndersprängda garageporten på Industrigatan ligger ett stenkast från lagret till den drabbade matbutiken.

– Vi utesluter inte ett samband men det är för tidigt att säga det. Garagedörren hör inte till lagerfastigheten. Vi vet inte vem den tillhör, säger Calle Persson, polisens presstalesperson.

Finns det någon hotbild mot ägarna till matbutiken?

– Det får utredas. Sprängningen har inte föregåtts av något hot.

Under torsdagsförmiddagen har tekniker varit på plats. Polisen utreder explosionerna i två separata förundersökningar med rubriken ”allmänfarlig ödeläggelse”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.