Polisens nationella bombgrupp kallades in under natten. Foto: Linda Honnér/ SVT

”Utreder samband med andra sprängningar”

Uppdaterad
Publicerad

Strax före midnatt till fredag fick polisen in flera larmsamtal om en hög detonation i centrala delen av Malmö. Smällen blev lokaliserad till ett kafé i ett flerfamiljshus vid Dag Hammarskjölds Torg som bland annat har fått sina fönster krossade.

– Det var som att någon släppte en container bakom mig, säger ett vittne till SVT Nyheter.

Polisens nationella bombgrupp kallades in under natten och ett området nära Malmö Live spärrades av. Vad det var som detonerade är oklart.

– Det är en sprängladdning, vi har haft tekniker på plats under natten och nu kommer vi analysera resultatet, säger Jimmy Modin, presstalesperson på Malmöpolisen.

Nu arbetar polisen med att se om det finns samband mellan den här sprängningen och andra som inträffat i Malmö på sistone. Man ska även se över om det finns en specifik hotbild mot kafét.

Ett vittne som SVT Nyheter pratat med stod bara 50-meter ifrån byggnaden när det small.

– Det var som någon släppte en container bakom mig, säger ett vittne till SVT:s utsände.

– Jag bara skakade och det blev svart för ögonen i några sekunder.

Det är oklart vad som har orsakat explosionen som ska ha skett i anslutning till byggnaden. SVT:s medarbetare som bor i centrala Malmö berättar att ljudet från detonationen hördes över stora delar av centrala Malmö.

Materiella skador

Smällen har orsakat skador på fönster och inne i kaféet låg möbler omkullkastade berättar ett vittne på plats.

Smällen har orsakat skador på fönster och inne i kaféet låg möbler omkullkastade berättar ett vittne på plats. Foto: Linda Honnér/ SVT

– Vi försöker hämta in material från kameror som kan ha filmat händelsen, säger Anna Göransson, presskommunikatör, vid polisen i Malmö.

Det har inte kommit några uppgifter om några allvarliga personskador. Inga är misstänkt eller gripen.

– Vi har fått in uppgifter om att någon sprungit från platsen men vi vet inte i nuläget om det stämmer, säger Oskar Nolhage biträdande inre befäl vid Malmöpolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.