Kraftig minskning av ungdomsrån i Malmö – trots topplacering i landet

Uppdaterad
Publicerad

Malmö ligger tvåa i landet när det gäller rån mot ungdomar under 18 år. Ändå har antalet anmälda ungdomsrån i Malmö minskat kraftigt dom senaste 10 åren.

– Nu har vi en minskad personalstyrka, vi försöker bygga upp den igen. Men att vi vet vem de är, och att de vet att vi vet, avhåller kanske vissa från att begå brott, säger Rickard Ekberg, gruppchef för Malmöpolisens ungdomsutredningar.

– Man måste ha kunskap om individerna, och det är färskvara.

Malmö har i decennier plågats av ungdomsrån. 2005 startade polisen en särskild rånkommission för att komma till rätta med problemet.

Det är oklart om det är polisens arbetsmetod som ligger bakom de senaste tio årens utveckling. Men minskning är dramatisk, trots att Malmö fortfarande har näst flest rån i landet mot unga under 18 år.

2009 utsattes 298 Malmöungdomar under 18 år för rån. Förra året var siffran 120.

– Där är säkerligen ett mörkertal, säger Rickard Ekberg.

Ungdomsrånen ökar i söder

Statistiken för första kvartalet 2019 visar att ungdomsrånen åter ökat i södra regionen. Om det är en trend är för tidigt att säga.

Enligt polisen är det ofta grupper med flera ungdomar som rånar andra ungdomar. Rånen sker över hela Malmö. Grupperingarna kommer inte från samma område, utan känner varandra genom skolan.

De är främst ute efter mobiltelefoner, märkeskläder och pengar. Det är vanligt att rånoffret avtvingas bankomatkoden.

– Många gånger handlar det om att de har ett narkotikamissbruk i början, säger Rickard Ekberg.

Polisen kan inte ensam lösa problemet, enligt Rickard Ekberg. Skolan, socialförvaltningen och inte minst föräldrarna har ett ansvar, anser han. Dessutom måste andra rättsvårdande myndigheter få mer resurser.

– Man säger att vi ska bli 10 000 fler polisanställda. Men man måste också fylla på sociala myndigheter, åklagar- och domarväsendet och kriminalvården. Annars hänger de inte med, säger Rickard Ekberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.