Bombteknikerna undersöker skadorna efter en explosion utanför en nattklubb på Adelgatan i centrala Malmö i juni. Foto: Johan Nilsson/TT

Kraftig ökning av antalet sprängdåd

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sprängdåd har ökat sedan förra året. Mellan januari och juli skedde 120 sprängningar i Sverige, jämfört med 83 stycken i fjol. En stor andel av dem skedde i Skåne.

Siffrorna visar en ökning med 45 procent under årets första halva. Det visar statistik från polisen som Dagens Nyheter har tagit del av. En tredjedel av de 120 sprängningarna, 44 stycken, skedde i Region Syd, och då främst i Skåne.

Trenden med fler sprängdåd har synts de tre senaste åren, enligt Petra Stenkula, utredningschef vid polisens Region syd.

– Man kan i dagsläget egentligen bara spekulera om varför. Vi har en ökad problematik med kriminalitet och utanförskap, säger hon till DN.

Enligt Stenkula är det vanligt att unga personer, som ofta inte är medvetna om hur farligt materialet de bär på är, utnyttjas av mer ledande personer i kriminella nätverk för att utföra dåd.

– Det är möjligt att tillgången är god på dynamit, medan den är något mer begränsad när det gäller vapen i dag jämfört med tidigare, säger Petra Stenkula till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.