Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under förra veckan var trycket hård på de skånska teststationerna. Bilden är tagen på Svågertorp i Malmö, i onsdags förra veckan. Hör mer om läget i vården i klippet ovan. Foto: Johan Nilsson/TT

Kraftig ökning av covidsmittade i Skåne sedan förra veckan

Uppdaterad
Publicerad

Antalet covidsmittade i Skåne fortsätter att öka i snabb takt. Sedan i torsdags förra veckan har knappt 16 000 nya fall av covid-19 rapporterats. Men på sjukhusen är antalet vårdade i stort sett detsamma som i förra veckan.

– Belastningen på sjukvården kommer att finnas och finns konstant men den ser inte ut att bli lika stor som den blev med delta och det är vi tacksamma för, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.

Sedan i torsdags, då Region Skåne publicerade sin senaste lägesbild har antalet personer som bekräftats positiva med covid-19 ökat med 15 951.

Tittar man istället på det genomsnittliga antalet bekräftade fall per dag, så har det ökat från 2 949 till 3 234. Vilket ligger i linje med den stadiga ökning som har setts sedan slutet på december.

Mindre ökning på sjukhusen

På sjukhusen syns emellertid ingen kraftig ökning i nuläget. Sedan i torsdags har antalet inlagda på Iva i Skåne ökat med en person.

På vårdavdelningarna sjönk antalet inlagda mellan tisdag och torsdag förra veckan från 234 till 208. Men sedan i torsdags har det ännu en gång ökat, och ligger nu på 230. Det som försvårar situationen är att många vårdanställda själva blir sjuka.

– Det som blir mer och mer allvarligt är personalbortfallet. Vi har hög frånvaro, många medarbetare som själv är smittade eller har andra luftvägsinfektioner, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.

• Totalt antal personer med konstaterad covid-19 i Skåne sedan pandemins utbrott (18 januari): 
239 805 (+ 15 951 sedan 13 januari)

• Antal patienter med konstaterad covid-19 som vårdas på vårdavdelning (18 januari): 230 (+22 sedan 13 januari)

• Antal patienter med konstaterad covid-19 som vårdas på intensivvårdsavdelning (18 januari): 14 (+1 sedan 13 januari)

• Totalt antal avlidna med covid-19 i Skåne (9 januari): 1 861 (+14 sedan 2 januari)

Observera att det handlar om när dödsfallen rapporteras in. Det kan alltså röra sig om fall som inträffat tidigare.

OBS! Statistiken dras med en viss eftersläpning som regionen korrigerar efter hand vilket gör att vissa siffror verkar ologiska i förhållande till tidigare lägesbild.
Här finns mer detaljerad information om den senaste statistiken från Region Skåne.

Senast uppdaterad den 18 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer