Foto: Ylva Esping

Kräver rättvist sommarkort

Uppdaterad
Publicerad

Skånekortet missgynnar ensamstående föräldrar, menar Camilla Rosengren.

Camilla Rosengren, lärare i Malmö och ensamstående mamma är initiativtagare till ett upprop för att ändra reglerna.

Hon har dragit igång en kampanj på Facebook som sedan i slutet av november har samlat 2 796 underskrifter.

Tycker att ensamstående missgynnas

Camilla Rosengren kräver att sommarkortsrabatten ska gälla fullt ut även för ensamstående. Hon brukar göra utflykter runt om i Skåne på sommarlovet tillsammans med 9-åriga dottern Poppy Rosengren.

– Vi gillar Skånetrafiken och reser mycket kollektivt. Vi brukar göra utflykter i Skåne om somrarna, men sen jag blev ensamstående har det blivit svårare eftersom min ekonomi inte ser likadan ut längre, säger Camilla Rosengren.

Dottern Poppy Rosengren är för gammal numera för att få åka på mammans sommarkort utan behöver ett eget kort.

Vill att rabatten omfördelas

Skånetrafikens sommarjojokort kostar 650 kronor och gäller i hela Skåne under perioden 15 juni – 15 augusti. En ensam vuxen med sommarkort får ta med sig två barn upp till 7 år på sommarkortet.

Medan två vuxna med varsitt sommarkort kan ta med sig sammanlagt tre barn/ungdomar upp till 20 år utan extra kostnad.

– När jag blev ensamstående förra sommaren insåg jag att fördelningen av de fina rabatterna är dålig. Jag kontaktade Skånetrafiken och bad dem omfördela rabatterna men då tyckte Skånetrafiken att jag ta med en kompis som också har sommarkort, säger Camilla Rosengren.

På så sätt skulle dottern Poppy Rosengren kunna följa med gratis men Camilla Rosengren blev provocerad av svaret och bestämde sig för att starta ett upprop i sociala medier.

”Kan inte baka in fler erbjudanden”

Reglerna för sommarkortet har gällt i tre år och varje år har resenärer kritiserat reglerna, enligt Joakim Borgudd, projektledare i kommunikation på Skånetrafiken.

– Jag förstår att ensamstående kan känna sig missgynnade. Det passar framför allt familjer med två vuxna. Men vi tycker att priset på sommarkortet är så pass billigt att vi inte kan baka in fler erbjudanden till samma pris, säger Joakim Borgudd på Skånetrafiken.

Tittar på frågan

Ytterst är det politikerna i region Skånes kollektivtrafiknämnd som bestämmer priserna. Vänsterpartiet driver frågan och även Socialdemokraterna var under sin tid i opposition engagerad i att ändra reglerna för sommarkortet.

Stefan Svalö (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden, känner inte till uppropet om sommarrabatt till ensamstående men säger att frågan ändå diskuteras just nu.

– Vi håller på att titta på frågan men vi har en ekonomi att förhålla oss till också, säger Stefan Svalö (S) ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer