Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriminologen Manne Gerell säger att det viktigaste polisen kan göra för att hindra en eventuell hämndspiral är att gripa gärningspersonerna. Ännu är ingen gripen efter onsdagens skottlossning i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Risk för fler våldsdåd – kriminolog varnar efter skottdåd i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En man skadades efter en skottlossning i Malmö under onsdagskvällen. Polisen säger att skottlossningen inte var slumpmässig och att man har extra beredskap för eventuella hämndaktioner.

– Efter en skjutning så är risken förhöjd några veckor att det ska hända igen i närheten. När vi ser ett sådant här våldsdåd så kan det vara en indikator på att vi har en konflikt som kan leda till fler våldsdåd och hämndspiraler, säger kriminologen Manne Gerell på Malmö universitet.

Från polisens håll säger man att man har en höjd beredskap för eventuella hämndaktioner.

– Våld kan föda våld. Om ett grovt våldsdåd sker och det kan finnas kopplingar till en pågående konflikt så går vi in i extra beredskap, säger polisens presstalesperson Nils Norling.

Finns det kopplingar till en pågående konflikt?

– Vad vi har sagt är att vi inte kan se att det är ett slumpmässigt våldsdåd men vi vill inte gå in på närmare detaljer.

Ingen gripen

Mannen som skadades i skottlossningen i Malmö i onsdags bedöms ha lindriga skador. Ännu är ingen gripen för dådet. Tidigare rapporterades att polisen sökte två personer, uppgifter Nils Norling nu tillbakavisar.

– Vi kan inte precisera hur många vi söker.

Hämndspiral i Stockholm

De sprängningar och skjutningar som förekommit i Stockholm under början av året går att koppla till den typen av hämndspiral Manne Gerell forskat om.

– Det är hämnd och hämnd på hämnden från båda sidorna. Då blir det höga våldsnivåer och det är något vi såg i Malmö för några år sedan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.