Under vintern och våren har barn från hela Sverige deltagit i experimentet som kallas Stjärnförsöket. Det handlar om att ta reda på hur många stjärnor vi ser med blotta ögat.
Vanligtvis borde vi se runt 3 500 stjärnor på himlen, men på grund av ljusföroreningar från bland annat gatlyktor ser vi i genomsnitt endast 400 stycken. Det visar en stor studie som nu har sammanställts av rymdforskaren Urban Eriksson på Högskolan Kristianstad.
– Inne i våra städer där vi omger oss av massor med lampor och sken från bilar är det svårt att se några stjärnor överhuvudtaget, säger Urban Eriksson, universitetslektor i fysik med specialisering i astronomididaktik.
Tittar genom papprör
Metoden som använts i massexperimentet är enkel. Barnen har använt ett papprör för att titta på stjärnorna och räkna dem. Tid, plats och väderförhållanden har också antecknats. Totalt har 1 000 observationer gjorts.
På Mölleskolan i Sibbhult har eleverna i årskurs sex fått tillverka egna rymdkikare och räknat stjärnorna.
– Vi gjorde det på kvällen hemma. Man ser dem annorlunda när det är gatlampor som lyser, säger Amelia Hoff, 12 år.
Varför behöver man kunna se stjärnorna?
– Vi har under årmiljonerna tittat upp mot himlen och det har betytt mycket för mänskligheten. Nu har vi tagit bort den dimensionen av vår personlighet, säger Urban Eriksson.
Forskning visar också att ljusföroreningar leder till en lägre produktion av hormonet melatonin, som påverkar hur djup sömn vi får på nätterna. Människan behöver mörker för att sova. Det påverkar också ekosystemet. Exempelvis kan fåglar få svårare att navigera nattetid.
Detta är en ljusförorening
En ljusförorening är belysning från elektriskt ljus som är överflödigt. Det vill säga som sprids till områden som inte är tänkt att lysas upp. Ljuspartiklar studsar via luften, på byggnader och bilar och skapar en ljus miljö. Ljuset kan komma från exempelvis gatlampor eller ljus i våra hem.
Källa: Rymdstyrelsen