Maträtter gjorda på mjölmaskar och syrsor experimenteras nu fram i provkök på Högskolan Kristianstad (HKR). Ett forskningprojekt ska få svenskar att vilja använda insekter i matlagning.
– De innehåller bra proteiner, bra fetter och smakar bra, säger Karin Wendin, professor på HKR.
Bra för klimatet
Näringsvärdet i insekterna är högt, samtidigt som odlingarna har en mindre miljöpåverkan jämfört med köttproduktion. Klimatfrågan är en anledning till varför vi ska äta maskar och syrsor.
– Uppfödning av insekter kräver betydligt mindre vatten, energi och utrymme. Det har också mindre utsläpp av koldioxid jämfört med andra typer av animalisk föda, säger entreprenören och insektsodlaren Fredrik Davidsson.
Än så länge är det olagligt för butiker och restauranger i Sverige att sälja insekter som livsmedel. Redan nästa år kan det däremot bli tillåtet.
Lagligt att säljas nästa år
EU:s livsmedelsorgan EFSA granskar just nu tre ansökningar om att få sälja mjölmask och syrsor som mat. Ytterligare nio ansökningar är på väg att granskas och om de godkänns så får insekterna säljas även i Sverige.
– Vi ser att det med stor sannolikhet kommer att godkännas nästa år och förbereder branschen för det, säger Nils Österström, ordförande för organisationen Insektsföretagen.
– I många delar av världen är insekter inget konstigt, men det är inte en del av vår västerländska kultur. Det finns en äckelfaktor att vi inte ser insekter som mat, säger Viktoria Olsson, universitetslektor på HKR.
Flera livsmedelsföretag deltar i projektet. De försöker bland annat att lösa problemet med att insekterna härsknar snabbt.
Vill du veta hur insekterna smakar? Se inslaget här ovan.