Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Snart kan det bli lagligt att köpa insekter som mat i butik även i Sverige. Forskarna försöker få det att se gott ut. Foto: Henrik Nordell

Insektskorv kan säljas i matbutiker nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Redan nästa år kan det bli lagligt för svenska butiker att sälja insektskorv i mataffären. Forskare i Kristianstad driver på för att få oss att vilja äta de små krypen.

Maträtter gjorda på mjölmaskar och syrsor experimenteras nu fram i provkök på Högskolan Kristianstad (HKR). Ett forskningprojekt ska få svenskar att vilja använda insekter i matlagning.

– De innehåller bra proteiner, bra fetter och smakar bra, säger Karin Wendin, professor på HKR.

Bra för klimatet

Näringsvärdet i insekterna är högt, samtidigt som odlingarna har en mindre miljöpåverkan jämfört med köttproduktion. Klimatfrågan är en anledning till varför vi ska äta maskar och syrsor.

– Uppfödning av insekter kräver betydligt mindre vatten, energi och utrymme. Det har också mindre utsläpp av koldioxid jämfört med andra typer av animalisk föda, säger entreprenören och insektsodlaren Fredrik Davidsson.

Än så länge är det olagligt för butiker och restauranger i Sverige att sälja insekter som livsmedel. Redan nästa år kan det däremot bli tillåtet.

Lagligt att säljas nästa år

EU:s livsmedelsorgan EFSA granskar just nu tre ansökningar om att få sälja mjölmask och syrsor som mat. Ytterligare nio ansökningar är på väg att granskas och om de godkänns så får insekterna säljas även i Sverige.

– Vi ser att det med stor sannolikhet kommer att godkännas nästa år och förbereder branschen för det, säger Nils Österström, ordförande för organisationen Insektsföretagen.

– I många delar av världen är insekter inget konstigt, men det är inte en del av vår västerländska kultur. Det finns en äckelfaktor att vi inte ser insekter som mat, säger Viktoria Olsson, universitetslektor på HKR.

Flera livsmedelsföretag deltar i projektet. De försöker bland annat att lösa problemet med att insekterna härsknar snabbt.

Vill du veta hur insekterna smakar? Se inslaget här ovan.

Enligt en ny enkätundersökning från Metro/Yougov kan var fjärde svensk tänka sig att äta insekter som mat. Ett flertal studier, bland annat från Högskolan Kristianstad, visar att fler är villiga att äta insekterna ifall de inte är synliga. När de exempelvis göms krossade i bakverk.

I flera Europeiska länder säljs det redan insekter, exempelvis i Danmark, Finland och Nederländerna. Anledningen är att de gjort en annan tolkning av lagen än Sverige. Från och med 2018 finns en ny lagstiftning där EU-organet EFSA undersöker riskerna för all ny mat och där räknas insekter in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer